Arbetarna på Pågatågen tilldelas pris för försvarade anställningsvillkor

Årets pristagare av Förbundet Arbetarsolidaritets pris Arbetare till Arbetare är arbetarna på Pågatågen som genom stark sammanhållning försvarat sina arbetsvillkor mot aggressiva arbetsköpare. Prissumman på 10 000 kronor delades ut under ett digitalt möte lördag 27 november.

Bakgrunden till konflikten sträckte sig två år tillbaka i tiden då arbetsköparen Arriva anställt alla tågvärdar på 75 procent. Under pandemin beslutade Region Skåne att minska Pågatågstrafiken och Arriva börjar hyvla och dra ner alla anställningar till 75 procent. Klubben som tillhör fackförbundet SEKO mobiliserar mot Region Skånes beslut och drar i gång en mobilisering med flygbladsutdelning mot beslutet om hyvling från Arriva. SEKO centralt hotar med strejk i avtalsrörelsen mot hyvlingen och det finns hård press på Arriva. Men viktigaste kampen skedde lokalt.

– Vi visste att om alla säger nej till hyvlingen så skulle vi klara det, de kan inte sparka alla. Av 318 hyvlingshotade kollegor tackade 300 nej till hotet. Arrivas hyvling misslyckades och vi vann en viktig delseger, säger Knut Thor, ledamot i Seko klubb Pågatåg.

Företaget markerade dock och sade upp 12 lokförare, som dock senare fick behålla sina jobb. En av dem räddades av en arbetskamrat som gav upp sin anställning och gick i pension i förtid. I avtalsrörelsen körde också arbetsköparorganisationen Almega över Arriva, som ville att en bilaga i det centrala avtalet i stället skulle ligga lokalt. I stället skrevs Pågatågens lokala kollektivavtal in som en bilaga i det centrala avtalet. 

Arriva tog då sikte på huvudskyddsombudet Ola Brunnström och hittade ett utskicka han skickat till medlemmarna som de tyckte var skäl för avskedande. Ola Brunnström var en skicklig organisatör och en person som bidrog till det starka kollektivet.

– Det stod något i stil med ”Vi ska inte vara rädda för arbetsgivarna, de ska vara rädda för oss”, berättar Knut Thor.

På nyårsafton genomfördes ett möte av medlemmarna. Eftersom fredsplikt rådde enligt kollektivavtalet var förtroendevalda och klubbstyrelsen förbjudna att stå bakom olovliga stridsåtgärder såsom vild strejk. På mötet beslutades att en vild strejk skulle genomföras 4 januari om Arriva valde att säga upp eller avskeda Ola Brunnström. Mobiliseringen var massiv och samma dag var sjukfrånvaron rekordhög med inställda tåg som följd. När Ola Brunnström går in till arbetsköparens kontor står 200 personer utanför och visar solidaritet och protesterar mot företaget.

– Jag tror att protesterna var avgörande för att Ola Brunnström fick behålla jobbet, säger Knut Thor. Efter denna händelse verkar det också som att luften lite gick ur Arriva. De drivande cheferna på företaget slutade kort efteråt och nyligen även personalchefen som aldrig gått facket till mötes på något vis. 

Knut Thor berättar att de förtroendevalda inte stod bakom alla metoderna men att han upplever att medlemmarna känner en stolthet över att vara med i klubben. Flera av dem som gått på en icke-avtalsenlig lön fick också kompensation för perioden det skett. Kamp och sammanhållning lönar sig på alla vis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *