Splittringen var en bra sak!

Ett flertal LO-förbund har i dagarna lämnat ”förhandlingarna” om revidering av LAS, sedan det visat sig att långtgående förändringar i anställningstryggheten gällande uppsägningar står på agendan. Detta är naturligtvis välkommet då det blir svårare för LO-ledningen att baxa hem ytterligare ett beställningsjobb från storkapitalet på arbetarklassens bekostnad, utan förbund som representerar hälften av dess medlemmar med sig.

Samtidigt blir det patetiskt att höra diverse fackliga representanter gå upp i falsett över vad denna ”maktförskjutning till arbetsköparnas fördel” skulle innebära – det frångås ju redan dagligen på våra arbetsplatser! Bråkiga arbetare sägs upp, köps ut och omplaceras, turordningar i LAS förhandlas bort lokalt – med fackets goda minne.

Naturligtvis ser vi inte lagar som ger arbetare skydd som något dåligt eller ens meningslösa. Men samtidigt måste vi komma ihåg att maktbalansen och förskjutningar i den samma först och främst är beroende av vad vi i arbetarklassen gör och inte gör! Med eller utan facket, i konflikter eller i vardagslunken. Kraxet om LAS, blir lika tomt och svagt som det om strejkrätten om vi inte står upp för, och utnyttjar rätten – alltid!

För att citera en tidigare krönika hos oss:
Arbetarsolidaritet är bättre än LAS!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *