Igår protesterade ett 30-tal vårdarbetare från åtta avdelningar på Blekingesjukhuset i Karlskrona. Vittnesmål från personalen radar upp exempel efter exempel på den utbredda personalbristen i en skrämmande arbetsmiljö som enligt de anställda inte är säker för varken de själva eller patienterna.
Flera medier var på plats under gårdagen när ett 30-tal vårdarbetare protesterade på Blekingesjukhuset.
För tidningen Vårdfokus berättar sjuksköterskan Charlotta om hur en vårdavdelning stängdes i januari och att patienterna därifrån flyttades till andra avdelningar på sjukhuset. För att säkerställa att personalen på de mottagande avdelningarna skulle få rätt expertis om de ankommande nya patientgrupperna erbjöds utbildningar. Samma avdelningar utlovades även förstärkningar för att klara av att öppna upp de nya vårdplatserna.
Usel arbetsmiljö och brutna löften
Snart stod det klart att löftet om förstärkning inte skulle förverkligas, och på grund av personalbrist på de egna avdelningarna kunde de inte skicka iväg någon för att delta i utbildningarna.
Sjukhuset har på grund av stora arbetsmiljöproblem fått vara med om både massuppsägningar och mycket sjukskrivningar. Dubbelpass, övertid, och ständiga schemaändringar på kort varsel gör att personalen inte längre vet när eller om de kommer få vara lediga.
– Och när det försvinner tio sjuksköterskor får man bara in en ny, säger Sonia som är undersköterska på sjukgymnastiken till SVT.
Till Sydöstran berättar sjuksköterskan Helena om hur det kan komma både sms och samtal varje dag om schemaändringar, att dessa ständiga passbyten och jobb under lediga dagar gör att det blir tärande och att folk drar sig för att gå till arbetet.
– Det kan vara att man har jobbat kväll men så fattas det personal på natten och då får man stanna kvar och jobba hela natten också. Då är man ganska trött i huvudet. Jag har aldrig gjort något fel i mitt jobb som sjuksköterska men jag kan inte säga att det aldrig kommer hända om det fortsätter så här. Det är faktiskt människor vi tar hand om och det handlar ofta om liv och död, säger Helena i samma artikel.
Ledningen blundar
Personalen har vid flera tillfällen varnat sjukhusledningen att det planeras protester om inte arbetsmiljön blir bättre. Den uteblivna responsen har gjort att landstingets vårdarbetare nu gått från ord till handling och börjat protestera öppet.
Lars Almroth (klicka för kontaktuppgifter), hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge, tycks inte förstå situationens allvar och fortsätter att följa den inslagna linjen av nonchalans. Till tidningen Vårdfokus kommenterar han med att han ”inte köper en så svart bild som nu målas upp”.
Vårdpersonal i kommentarsfält på Facebook har kommenterat alltsammans med att kalla Blekingesjukhuset för ”ett sjukt hus snarare än ett sjukhus”.
Vi lär få anledning att återkomma om hur protesten och hela situationen utvecklar sig. Vet du mer? Maila redaktionen!