#OrangeFredag och insamling

Förskolepersonal går ut i maktdemonstration på sina arbetsplatser – bär kläder med Förskoleupprorets motiv varje fredag fram till valet!

Personal har tidigare på flera håll i landet mottagit olika former av hot för att de burit kläder med detta motiv, och hoten har bland annat handlat om att stänga av personal från arbetsplatsen eller löneavdrag. Som ett konkret stöd räcker Förbundet Arbetarsolidaritet ut en hand till barnskötare och förskollärare och startar ekonomisk insamling i händelse av att..
Läs vidare

Idag, den 8 juni, ska förskolepersonal över hela Sverige påbörja något som fått namnet #OrangeFredag. Från och med idag, och fram till och med den 7 september, kommer förskolepersonal varje fredag klä sig i Förskoleupprorets kläder och färger. I ett facebookevent (https://www.facebook.com/events/2006991759553513) kallar man det för Tröjmanifest och det beskrivs såhär:

”Nu startar vi nästa steg i #förskoleupproret!!

–> #OrangeFredag <–

Varje fredag fr.o.m. den 8/6 – 2/9 bär vi Förskoleupprorets tröjor med stolthet.
Vi rätar på oss och säger ifrån.
Vi bär dem för de som inte får!
Vi bär dem för barnen!
Vi bär dem för framtiden!
Vi bär dem för ett nytt system och en stabil, hållbar förskola!
Har du inte tröjan, får du inte bära tröjan eller vill du inte ha just vår tröja: BÄR ORANGE!
Ta en bild och lägg upp på din sida, eller var du nu vill att ska synas.
Vi ska färga Sverige orange!”

Förbundet Arbetarsolidaritets tolkning av förskolepersonalens senaste aktion – #OrangeFredag :
Förskolepersonal har bedrivit arbetsplatskamp, ägnat sig åt opinionsbildande arbete, gått ut på gatorna i styrkedemonstrationer över hela Sverige, och nu ger dom sig på en slags maktdemonstration ute på arbetsplatserna som skulle kunna kortas ned till: – HÄR ÄR VI, VI ÄR STARKA, VI KÄMPAR OCH INGEN KAN FÅ OSS ATT HÅLLA KÄFTEN!

HOT
Förskolepersonal har tidigare fått hot riktade mot sig. På vissa håll har det varit frågan om luddiga varianter av hot som varit svåra att få klarhet i vad dom faktiskt innebär i praktiken. På andra ställen har det varit frågan om mer konkreta hot som gått ut på att att arbetare kan få löneavdrag eller bli avstänga från arbetet om de bär Förskoleupprorets kläder.

KÄMPARANDA
Vi har följt flera diskussioner och har läst massvis av inlägg fyllda av kämparanda. Ett exempel: – Om vi alla bär orange… Ska dom stänga av oss alla och därmed stänga ned hela barnomsorgen? Nu kör vi!

Det är helt rätt attityd, och givetvis är det väldigt osannolikt att någon ansvarig för barnomsorgen skulle våga gå så långt.
VAD ARBETSGIVARNA FAKTISKT SKULLE KUNNA GÖRA är att statuera exempel genom att straffa enskilda individer!

EKONOMISK INSAMLING
Av den anledningen vill Förbundet Arbetarsolidaritet räcka ut en hand till alla barnskötare och förskollärare och erbjuda konkret stöd:

– Om behov uppstår, och på direkt förfrågan av berörda, kommer Förbundet Arbetarsolidaritet upprätta en insamling till stöd för förskolepersonal.

– Insamlade pengar kommer öronmärkas och kan till exempel bli ekonomiskt stöd till barnskötare och förskollärare som drabbats av ekonomisk skada (löneavdrag eller dylikt)

– Förbundet Arbetarsolidaritet sprider och marknadsför insamlingen i våra sociala medier och via våra övriga kontaktnät. Vi har sedan tidigare erfarenhet av att bedriva större insamlingar.

– Förbundet Arbetarsolidaritet nås säkrast genom info@arbetarsolidaritet.org, men även via Facebook och Instagram

– Önskas annan form av stöd än ekonomiskt? Kontakta ovanstående mail för att komma i direktkontakt med förbundsstyrelsen.

STÖD UPPRORET
I länken har vi listat ett par enkla saker att göra för att stödja förskolepersonalen https://facebook.com/arbetarsolidaritet/posts/10156296555692970

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *