87 år sedan – Glöm aldrig Ådalen

Idag för 87 år sedan sköt svensk militär in i ett obeväpnat demonstrationståg i Ådalen, Ångermanland. Tio arbetare föll till marken, varav fem dödades och fem sårades. Dom döda var: Erik Bergström, 31 år Viktor Eriksson, 35 år Sture Larsson, 19 år Evert Nygren, 22 år och Eira Söderberg, 20 år.

”Under våren 1931 gick arbetare inom pappersindustrin i Ådalen ut i sympatistrejk, för att stödja sina kamrater vid Marmaverken i Hälsingland som strejkade mot att företaget ville sänka deras löner. Vid den här tiden satte företagen ofta in strejkbrytare för att krossa strejker. Den 13 maj 1931 anlände ett 60-tal strejkbrytare till Ådalen. De skulle användas för att lasta pappersmassa, som arbetarna hade satt i blockad.
Samma dag tågade omkring 500 arbetare till strejkbrytarnas båt och stormade den. Fyra strejkbrytare övermannades och togs med till Kramfors där de avkrävdes löfte om att de skulle åka hem igen. Därefter överlämnades strejkbrytarna till polisen. Men företagen vägrade att dra tillbaka strejkbrytarna. I stället kallades militären in för att skydda dem. Det var inga värnpliktiga som användes, utan anställda soldater.

Dagen därpå, den 14 maj, anordnade Transportarbetareförbundet ett protestmöte i Frånö. Till mötet kallades alla fackligt organiserade arbetare i Ådalen. Mötet uttalade sig för att generalstrejk skulle utlysas över hela Ådalen till dess att strejkbrytarna dragits tillbaka. Medan företrädarna för de fackliga och politiska organisationerna stannade kvar för att förhandla om hur kampen skulle föras vidare började mötesdeltagarna att gå mot strejkbrytarförläggningen i Lunde. I tåget gick flera tusen personer. I täten gick en musikkår och två fanor, en från den socialdemokratiska ungdomsklubben i Lunde och en från Pappersindustriarbetareförbundet. När demonstrationen närmade sig strejkbrytarförläggningen i Lunde öppnade militären eld med gevär och med kulsprutor. Tio personer träffades, varav fem dog: Erik Bergström, Viktor Eriksson, Sture Larsson, Evert Nygren och Eira Söderberg.
En av demonstranterna, Tore Alespong, lurade soldaterna att sluta skjuta genom att blåsa eld upphör-signal i sin trumpet. På så sätt undveks att ännu fler dog.”

Text hämtad från hemsidan Ådalen 1931 – http://www.adalen1931.se/skotten2.html dit vi rekommenderar er för vidare läsning.

Fyra av de mördade arbetarna begravdes gemensamt på Gudmundrå kyrkogård i Kramfors. Dessa var Erik Bergström, Viktor Eriksson, Evert Nygren och Eira Söderberg. Sture Larsson begravdes i Västervik, vilken var hans hemkommun. Förutom namn och födelsedatum på själva gravstenen finns en stenplatta på graven med en dikt av Erik Blomberg som lyder:

”Här vilar en svensk arbetare. Stupad i fredstid. Vapenlös, värnlös. Arkebuserad av okända kulor. Brottet var hunger. Glöm honom aldrig.”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *