Sopkonflikten: Lyckat möte i Uppsala

Lördagen 7/4 arrangerade Förbundet Arbetarsolidaritet Uppsala ett öppet möte på temat Sopkonflikten. Runt 25 personer kom för att lyssna och deltaga i den efterföljande diskussionen.

Francisco Acosta, som arbetat som sopgubbe i femton år och deltagit i flera av sopgubbarnas strider i Stockholm genom åren, var en av de inbjudna talarna. Mötets andra talare var den fackliga aktivisten Frances Tuuloskorpi.

De berättade om den senaste striden på Reno Norden då företaget ville sänka lönerna, öka arbetsbelastningen och tvinga sopgubbarna att medverka i en omtvistad nyckelinventering för att lättare göra dem utbytbara.

Sopgubbarna vägrade acceptera detta och en konflikt utbröt som senare kom att hamna i Arbetsdomstolen. Där tvistades det om det var en lockout eller strejk eftersom Reno Nordens ledning meddelat att alla fått sparken och även beordrat dem att tömma sina skåp.

Sopgubbarna dömdes till böter för olovliga stridsåtgärder. Böter som vid tiden för domstolsutslaget redan var insamlade genom Förbundet Arbetarsolidaritets försorg.

Det blev ett mycket intressant möte med bra efterföljande diskussion.

Extra kul att ett gäng sopgubbar/gummor från Uppsala deltog i mötet för att ta del av erfarenheterna, delge sina egna, diskutera problem och olika vägar att kämpa inom branschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *