Insamling: Stockholms sophämtare behöver vår hjälp

Pressmeddelande 2017-07-13

Sophämtarna på Reno Norden strejkar vilt just nu och har precis sagt upp sig, sophämtare på Liselotte Lööf strejkar också. Arbetsköparna hotar med skadestånd och böter, men sophämtarna håller ihop trots detta. Arbetare som håller ihop kan på riktigt förbättra arbetsplatser och förhindra lönedumpning och usla villkor. Vi står med sophämtarna, de behöver allas stöd och hjälp.

Vi i Förbundet Arbetarsolidaritet har startat en insamling till sopåkarna. Dessa pengar kommer gå oavkortat till sophämtarna för att betala eventuella böter, skadestånd, uteblivna löner eller vad de nu än skulle behöva medlen till. Vi har inledningsvis lagt 20 000 kr som grund för denna insamling från vår stridsfond och kommer att skjuta till ytterligare medel i takt med att donationerna kommer in.

Sophämtarna vill förhindra att deras löner blir sänkta med upp till 10 000 kr i månaden. Arbetsköparna vill ha en inventering av de nycklar och koder som går till portar och soprum, något som sopåkarna motsatt sig då de själva fått arbeta sig till de kunskaperna och då de inte vill bli utbytta med billigare arbetskraft. De har sagt ifrån om detta förut och då bestämdes det, enligt fackföreningen, att de inte ska behöva hjälpa till med inventering utan ersättning eller motprestation. Det gick inte arbetsköparen med på.

Sophämtarnas krav nu är helt enkelt att deras löner inte ska sänkas, att de inte ska tvingas lämna ut information om nycklarna, att arbetsbördan inte ökar, att de inte ska bli stämda och att alla ska få behålla jobben.
Denna konflikt är viktig för alla arbetare. Om vi tillåter arbetsköpare att sänka löner så drastiskt så kommer det att bli ringar på vattnet. Det som dessa företag och Stockholms stad gör är att helt ignorera arbetarnas villkor och vad de kämpat för. Vi står alla med varandra när det kommer till arbetarklassen, vill de slänga ett 60-tal arbetare som är en viktig del i samhället under bussen så slänger de oss alla under bussen. Skattepengar ska inte gå till företag som Reno Norden så att de kan ta ut vinst till sig själva och aktieägarna. Det ska gå till att utföra jobbet, något som Reno Norden inte gör nu genom att låta Stockholm svämmas över av sopor. Det är viktigt att vi alla ser oss som en del av det här och att vi alla gör det vi kan.

Förbundet Arbetarsolidaritet – i solidaritet med Stockholms sopgubbar!

Swish: 123 699 29 52
Bankgiro: 418-6482

Kontaktperson:
Sebastian Karlsson
Förbundsordförande

E-post: info@arbetarsolidaritet.org

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *