Löneupproret ”Inte under 24 000 kr” prisas

Förbundet Arbetarsolidaritets pris Arbetare till Arbetare på 10 000 kr går i år till nätverket ”Inte under 24 000 kr” för deras lyckosamma utomfackliga kamp för höjda ingångslöner för sjuksköterskor.

– ”Vi vill genom detta val uppmärksamma arbetsplatskampen inom vården och sätta fokus på kollektivets styrka och den självständiga utomfackliga kampens möjligheter till bättre arbetsvillkor för de anställda”, säger Sebastian Carlsson, förbundsordförande.

Arbetare till Arbetare är Förbundet Arbetarsolidaritets årliga pris som delas ut till arbetsplatskollektiv och radikala arbetare som på något sätt har flyttat fram arbetarklassens positioner och inspirerat andra i sin kamp mot arbetsköparna.

Prisutdelningen kommer ske lördagen den 13 december klockan 14:00 i Erlanderrummet på ABF-huset i Stockholm. Där kommer representanter från ”Inte under 24000 kr” mottaga priset ifråga. De kommer även att berätta om sin kamp för högre ingångslöner. Därefter kommer det finnas tid för frågor och diskussion.

Tid: Lördag 13 december kl 14:00.
Plats: Erlanderrummet. ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm.

Motivering till årets pristagare

”Förbundet Arbetarsolidaritets kongress 2014 har beslutat att årets pris, Arbetare till Arbetare, skall tilldelas nätverket ”Inte under 24 000 kr”. Vi vill genom detta val uppmärksamma arbetsplatskampen inom vården och sätta fokus på kollektivets styrka och den självständiga utomfackliga kampens möjligheter till bättre arbetsvillkor för de anställda.

Sjuksköterskestudenter och nyutexaminerade som samlat sig i nätverket ”Inte under 24 000 kr” har under flera års tid effektivt drivit kravet på höjda ingångslöner för landets sjuksköterskor. De har kollektivt vägrat att ta anställning under en fastställd lönenivå, som numera också höjts med 1000 kr, samt med stor medial genomslagskraft satt problemen med de oskäliga grundlönerna för sjuksköterskor på agendan.

Deras kamp har varit framgångsrik och pressat ingångslönerna uppåt vilket i sin tur bidragit till nya förutsättningar för en generellt förbättrad löneutveckling för alla inom yrket. Vi hoppas också den kan skapa ringar på vattnet som inspirerar alla arbetare inom vården till att hitta nya sätt att kollektivt agera för att få igenom våra rättmätiga krav på rimliga arbetsvillkor, vilket är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb och erbjuda bättre vård till patienterna.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *