11 000 arbetare skadade av vibrationer

Enligt Statistiska Centralbyrån lider 11 000 arbetare av besvär orsakade av vibrationer. Arbetsgivarna struntar i lagen och många arbetare döljer sina skador för att inte förlora jobbet.

– Hade arbetsgivarna följt den lagstiftning vi har i Sverige hade vi inte haft några skador, säger Catarina Nordander, överläkare vid Arbets- och miljömedicin i Lund, till tidningen Arbetet.

Mest drabbade är byggjobbare, men även industriarbetare, tandvårdspersonal och parkarbetare skadas. På Arbets- och miljömedicinkliniken i Lund utreder forskarna hur skadorna har uppkommit och mäter känsel, finmotorik, styrka och kärlskador som stryper blodtillförseln till fingrarna. De tycker att det hänt alldeles för lite sedan lagstiftningen skärptes för sju år sedan.
– Ofta kommer patienterna hit för sent. När de redan förlorat mycket av handens gripkraft och känseln i fingrarna. När de inte längre klarar av att skruva en mutter, knäppa knapparna på skjortan, knyta slipsen eller slå in barnens paket, säger säger Catarina Nordander till tidningen Arbetet.

Hon menar att både riskbedömning och lagstadgade medicinska kontroller ofta saknas. Företagshälsan är inte heller oberoende på det sättet lagen säger, menar Catarina Norlander.
– De allra flesta patienter som kommer hit har jobbat olagligt, säger Catarina Nordander.

Samtidigt kommer symptom som döda fingrar inte över en natt. Det börjar alltid med domningar och stickningar. Det innebär att arbetsköparen har god tid på sig att åtgärda exponeringen. Det sker dock alltför sällan enligt forskarna.

Kliniken uppsökte nyligen ett 20-tal patienter för att följa upp hur deras vibrationsskador utvecklat sig flera år efter avslutad utredning. Tre fjärdedelar av arbetarna jobbade fortfarande med vibrerande verktyg och deras skador hade förvärrats. Som anledning angavs försörjningen och ansvaret för familjen. Många undvek också att diskutera skadorna med arbetsköparen av rädsla för att förlora jobbet, skriver tidningen Arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *