Byggnads avtal klart – strejk avblåst

Byggnads springer arbetsköparens intressen och sa tillsammans med Sveriges Byggindustrier (BI) ja till medlarnas bud. Ett slut på det hela som följer den inslagna vägen av att vika ner sig.

I det nya ettåriga avtalet höjs lönen med 2,6 procent, till skillnad från kravet på 3,5 procent när varslet om strejk lades. Trots att man får mer totalt sett i plånboken är uppgörelsen otroligt dålig och den följer den ribba som lönesänkarfacket IF Metall satt.

– Vi har fått en helhetslösning som vi är nöjda med och vi tar samtidigt vårt ansvar. Med uppgörelsen hoppas jag att vi kan fortsätta utveckla den samsyn som vi lade grunden till genom Byggavtalet 2010, säger Hans Tilly, förbundsordförande i Byggnads, till LO-tidningen.

Frågan man kan ställa sig är ju vems ansvar och samsyn han talar om. Byggarbetarna som det ungefär dör en i månaden utav? En undersökning bland medlemmarna visar att varannan byggnadsarbetare är rädd för att gå till jobbet. ”Nu får det vara nog”, pep förbundet upp när dom fick se dessa siffror och man krävde förutom 3,5 procent i löneökning även arbetsmiljöcertifiering. Resultatet – man har tillsatt en arbetsgrupp för att jobba med problemet och se om det är möjligt med arbetsmiljöcertifiering, allt efter Svensk Byggindustris pipa. Är det denna uppgörelse Hans Tilly är nöjd med?

Samtidigt applåderar Kommunals ordförande Annelie Nordström avtalet – timlönen för byggstädare höjs med 4,45 kronor per timme. Byggstädarna tjänar i genomsnitt mindre än byggnadsarbetarna vilket gör att deras höjning procentuellt blir högre, och hamnar på 4 procent. Detta speciella kronpåslag till byggstädarna har funnits med i de senaste avtalen. Detta är inget nytt som både Annelie Nordström och Hans Tilly påstår, och man kan ju tänka sig att om det hade varit mer än vapenskrammel från fackets sida så hade byggstädarna likaså fått en större del av kakan.

Självgoda fackpampar åt sidan: Rösterna från golvet verkar inte vara lika nöjda som toppen. Besvikelsen är total. En person frågar sig i en kommentar på Byggnads hemsida: ”Hur kan man begära 3,5 och sen gå med på 2,6 ? Vad var det då för mening att varsla om strejk?” Man kan inte annat än hålla med.

Förbundet Arbetarsolidaritet sympatiserar med alla berörda byggnadsarbetare. Det är alltid lika sorgligt när dom slår på stortrumman med löften om guld och gröna skogar, för att sen svika medlemmar och utmåla förluster som segrar. Fast vem är egentligen förvånad, det har varit den inslagna vägen i många år. Det som krävs är kamp på lokal nivå mot den så kallade samförståndsandan. Företagen, Svensk Byggindustri, Svenskt Näringsliv och dess gelikar har för länge sedan övergivit den. Det är hög tid att vi arbetare gör likadant och kräver vår rätt istället för att acceptera dessa ständiga försämringar och svek.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *