SJ sorterar ut gamla trotjänare

År 2000 tog Trafficare över städningen åt SJ. Alla anställda får följa med. Drygt tio år senare säger Trafficare upp kontraktet och SJ tar tillbaka städningen. Men de gamla trotjänarna rensas ut. 30 år av städning av tågen betyder ingenting, 200 anställda i Stockholm, Malmö och Göteborg sägs upp.

– Det är inte våra gamla trotjänare. Det är det affärsdrivande verkets Statens Järnvägars gamla trotjänare. SJ AB har inget ansvar för dem. Vi är en av flera operatörer på en marknad i konkurrens och agerar utifrån det, säger Peter Blomqvist, personaldirektör på SJ, till LO-tidningen.

SEKO:s klubbar inom Stockholmståg är av en annan åsikt och kallar agerande skamligt, samt menar att upprördheten blir än större när de inser att ”moderbolaget i princip skule kunna göra detsamma med de anställda till Stockholmstågs underentreprenörer inom pendelverksamheten. Dvs låta oss tidigare SJ-anställda och andra som anställts senare på verkstäderna, inom städning och stationsverksamheten bli arbetslösa om man skulle få för sig att driva verksamheten i ”egen regi”.”

De före detta anställda tvingas nu att söka sina arbeten igen. Inga turordningsregler gäller längre. Lönen är en förhandlingsfråga, liksom anställningsvillkoren i övrigt. Inget är sagt om hel- eller deltid, skriver LO-tidningen.

Sekos avtal ska också bytas mot Fastighets, då det blir billigare så.
– SJ vill handplocka och välja fritt. Det är skamligt att bete sig så mot människor som har städat tåg först i 20 år på SJ och sedan i 10 år på Trafficare. Det är framför allt en moralisk fråga, anser P-O Fällman, ombudsman på Seko, till LO-tidningen.

SJ menar å sin sida att det inte i juridisk mening är frågan om ett ”övertagande av verksamheten”.
– Vi har kollat om det är ett övertagande av verksamhet eller inte. Om vi inte tycker att det är ett övertagande gör vi en nyrekrytering. När vi sedan anställer folk tar vi individuella diskussioner om lön och övriga villkor, säger personaldirektören Peter Blomqvist.

Seko ståndpunkt är att det rör sig om ett övertagande av verksamhet. Därmed ska SJ ta över personalen med samma lön och anställningsvillkor som i dag.

Oavsett vilket är SJ:s agerande utan tvekan rent ut sagt för djävligt.

Stockholms sopgubbar har tidigare stått inför liknande situationer. De har vunnit striden genom att ge klara besked till arbetsköparna att ”antingen anställer ni alla eller kommer ingen att ta jobbet”. Självklart är situationen dock olika i skilda branscher.

Och städarna har heller inte varit passiva. Flygbladsutdelningar har genomförts bland annat på Centralstationen i Stockholm. SEKO Trafficare uppmanar också alla som stödjer kampen för att förhindra att äldre järnvägsarbetare hamnar i onödig arbetslöshet mailar sin åsikt i frågan till:

SJ:s VD Jan Forsberg och personalchefen på SJ Peter Blomqvist, med kopia till Stockholmsklubben på följande mailadresser:

jan.forsberg@sj.se
peter.blomqvist@sj.se
seko@klubb103.org

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *