NCC ett sjukt företag

De 32 byggnadsarbetare som varit sjukskrivna samtidigt är nu åter tillbaks på sina arbetsplatser efter arbetsköparnas påtryckningar och begäran om sjukintyg.

Det hela handlar om 32 stycken byggnadsarbetare på fyra av NCC:s byggen i Linköping, Borensberg och Motala. I april strandade de centrala förhandlingarna om prestationslöner och sedan dess har förhandlingsklimatet och situationen varit allt annat än god för dessa byggnadsarbetare.
Det var efter ett lagbasmöte för en vecka sedan som en farsot av bibliska mått svepte in över NCC:s byggarbetsplatser, vilket till sist medförde att 32 stycken insjuknade samtidigt, i förkylning och magsmärtor.

– På det mötet fick de anställda veta att det inte fanns någon lösning i sikte gällande lönesituationen. Jag vet inte hur dåligt de faktiskt mår efter en lång tid av strandade förhandlingar, men många antyder att det har varit jäkligt jobbigt, säger Conny Delerud, som är ombudsman på Byggnads i Linköping till tidningen Byggnadsarbetaren.

Stefan Fredriksson, affärschef på NCC Hus i Väster- och Östergötland, menar att detta är olovliga stridsåtgärder och efter överläggning med Byggnads har NCC begärt in läkarintyg.

Denne arbetsköpare, Stefan Fredriksson sa till Motala & Vadstena Tidning att NCC nu överväger rättsliga åtgärder trots att alla byggnadsarbetare är tillbaka på jobbet.

Vi i Förbundet Arbetarsolidaritet tycker att dessa arbetare på ett rakryggat sätt visat att trots arbetsköparnas försök att tysta oss, trots fackförbundens samförståndsmentalitet och trots rådande fredsplikt, finns det en väg framåt. En väg som visar att vi kan hitta alternativa former för att sätta press på arbetsköparna och sätta kraft bakom våra krav. Bara vi står eniga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *