Reallönesänkningar bäddar för konflikt i höst

Lönepåslaget i den senaste avtalsrörelsen har blivit till luft. Med en inflationstakt på tre procent i maj innebär 2010 års avtalsrörelse reallönesänkningar. Företagen däremot fortsätter att firat med rekordvinster. Detta bäddar för konflikter i år, menar strejkforskaren Christer Thörnqvist.

Ni minns den rekordstora avtalsrörelsen i fjol. 3,3 miljoner löntagare fick nya avtal. Fackförbund efter fackförbund svek och vek sig.

Sedan dess har företagen firat med rekordvinster. Fackförbundet Unionen granskade vid årets slut 25 storföretags vinster. Hälften av företagen uppvisade sina bästa resultat på fem år.

I maj meddelade DN att ”börsbolagens vinster aldrig tidigare har nått så högt under ett första kvartal som i år” och hänvisade till en summering av delårsrapporterna.

Dessa två faktorer kommer leda till fler konflikter under hösten spår strejkforskaren Christer Thörnqvist.
– IF Metall måste ju nästan inför sina medlemmar kräva någon typ av kompensation när tiderna nu blivit bättre. Sedan är ju frågan hur starkt arbetsgivarna motsätter sig det här, säger han till DN.
– Frågan är sen hur uppretade stämningarna är inom fackföreningsrörelsen och hur militanta arbetsgivarna är.
Thörnqvist ser även en tydlig konflikthärd i den offentliga sektor och spår att vi får se en lärarstrejk.

Det är bara att hoppas att han har rätt. IF Metalls ordförande Stefan Löfven har sagt att han ser utrymme för löneökningar och har talat om payback-time. Om If Metall tar strid eller om det blir kniven i ryggen återstår att se. En sak är dock säker: Företagen har firat på vår bekostnad allt för länge nu. En höst med strejker skulle knappast göra saken sämre för oss arbetare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *