Upprorsstämning i Danmark

De senaste dagarna har en rad olika strejker och till dessa kopplade protestaktioner brutit ut i vårt södra grannland. Detta i protest mot den borgerliga regeringens allt fler arbetarfientliga lagändringar.

De senaste dagarna har en rad olika strejker och till dessa kopplade protestaktioner brutit ut i vårt södra grannland. Detta i protest mot den borgerliga regeringens allt fler arbetarfientliga lagändringar. Bagagehanterare på Kastrup, renhållnings- och hamnarbetare, brevbärare och busschaufförer är några av de grupper som över hela landet lagt ner arbetet, rapporterar Sydsvenska dagbladet.

Vreden har bland annat utlösts av regeringens förslag att stegvis avskaffa ”efterlönen”, en slags motsvarighet till förtidspension som innebär att arbetare i vissa fall kan få pensionera sig upp till fem år tidigare, oumbärligt för många verksamma i slitsamma arbetaryrken. Men det vittnas också om frustration över flera andra förslag om försämringar för arbetarklassen. Avskaffandet av rätten till avdrag för fackavgift, inskränkningar i rätten till a-kassa och försvårade villkor för att få densamma är några försämringar som nämns. Mindre efterbildningskurser, mindre anslag till arbetsmiljöinspektionen samt att arbetare själva ska få bekosta vidareutbildningar som de är tvingade till är ytterligare exempel.

Olaf Schroeder-Løhndorf, vice ordförande i Ställningsbyggarnas Köpenhamnsavdelning beskriver i Sydsvenska dagbladet hur hårt ekonomiskt vissa av dessa förändringar kan slå: från att ha fått dra av hela fackavgiften på cirka tolvtusen kronor till att det nu ska finnas ett tak på tre tusen kronor. Jan Villadsen, ordförande i danska Transportarbetareförbundet säger till samma tidning att han ”på sjutton år aldrig upplevt sådan frustration bland arbetare”.

En del av strejkerna har varit fackligt orkestrerade, som till exempel de på Kastrup, och vissa verkar vara på väg att avslutas. Men många har varit vilda strejker och har stundtals kombinerats med mer okonventionella inslag som till exempel när byggnadsställningssarbetare ställde lastbilar som blockerade Kongens nytorv.

De danska arbetarnas protester förtjänar givetvis vårt fulla stöd. Borgerlig media, även vår svenska, hetsar givetvis på om hur dessa ”reformer” är nödvändiga och hur ”arbetslinjen” ska upprättas med piska och press på oss alla att arbete mer, längre och med mindre rättigheter. Samma visa på båda sidor sundet således. Men danska arbetare verkar veta bättre och tar nu strid för sina villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *