Skattefusk för 133 miljarder per år

Företagens skattefusk är nästan 20 gånger större än fusken med bidrag. Försäkringskassan kan efter sina kraftigt ökade resurser belägga fusk i 0,04 procent av utbetalningarna på alla socialförsäkringar, och uppskattar fusket till 5,5 miljarder per år. Samtidigt uppgår skattefusket till minst 133 miljarder per år enligt Skatteverket.

Dagens Arbete och Dagens Arena har granskat bidragsfusket och skattefusket. Det förstnämnda är ett av regeringens älsklingsämnen och de byggde följdriktigt kraftigt ut Försäkringskassans kontrollenhet 2006 med 300 miljoner i öronmärkta pengar för att sätta åt de myglande arbetarna. Men som så ofta så är verkligheten bakom regeringens prat häpnadsväckande.

Det ”omfattande fusket” med bidrag en myt
2009 lyckades Försäkringskassan med sin hårdsatsning belägga fusk och kräva återbetalningar på totalt 193 miljoner kronor. Det innebär det att det fusk som mer än ofta beskrivits som ”omfattande” har kunnat beläggas i 0,04 procent av utbetalningarna, det vill säga i ett fall av 250. I cirka hälften av de 20 000 fall som varje år specialgranskas efter misstanke om fusk är det grannar som hört av sig till Försäkringskassan. Allt fusk upptäcks så klart inte och Försäkringskassans uppskattning av den totala summan är 5,5 miljarder kronor.

Inga åtgärder mot de rikas skattefusk
Samtidigt uppgår skattefusket till minst 133 miljarder per år enligt Skatteverket. Det är företagen som står för den största delen, drygt 100 miljarder kronor. Det olagliga utlandssparandet, där pengar flyttats utomlands för att undkomma skatten, uppgår ensamt till 7 miljarder kronor, vilket alltså är en större summa än det totala bidragsfusket. Svartarbete står för över 60 miljarder kronor och småföretagen står för den största delen.

Värt att notera är att Skatteverket trots potentialen att håva in stora summor till statskassan, bara fått hälften av de anslag det begärt och nästa år tvingas avskeda 50 till 100 anställda.

Regeringen bedriver korståg mot oss arbetare
Hösten 2006 lade den borgerliga regeringen fram sin första statsbudget. Den innehöll ett omfattande åtgärdspaket med totalt 20 punkter för att minska ”fusk, missbruk och överutnyttjande inom sjukförsäkringen”. Det handlade om möjlighet för arbetsköparna att kräva läkarintyg från första sjukdagen, utförsäkringar av långtidssjuka, en kraftig utbyggnad av Försäkringskassans kontrollenhet med mera. På fyra år har regeringen också sänkt sin budget för sjukpenning, rehabilitering samt sjuk- och aktivitetsersättning med 25 procent. Fram till juli har i år 30 200 personer utförsäkrats, varav endast två procent av dem därefter har återgått i arbete.

Vi har alltså en situation där regeringen (och arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv) talar om att vi arbetare fuskar och är hemma från jobbet eller tar emot socialbidrag som vi inte är berättigade till, när deras fusk är 20 gånger större. Där läggs dock inga resurser. Vi ska också komma ihåg att väldigt många går till jobbet när de faktiskt borde stanna hemma, för att vi inte har råd med karensdagen (60 procent enligt en undersökning som självaste Svenskt Näringsliv gjorde i början av 2000-talet, men där dessa siffror tystades ner för att istället använda siffror som gjorde det möjligt att hetsa). Med detta inräknat är de rikas fusk i jämförelse ännu mycket större.

Det är såklart detta debatten borde handla om – hur de som har pengar slinker undan med politikernas goda minne, medan arbetslösa, sjuka och de som har det svårt jagas med blåslampa.

Det är dags att flytta blicken från grannen och istället rikta den uppåt mot de verkliga fuskarna.

Länk, Dagens Arbete: ”Helt sjukt om fusk & fel”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *