Storbankernas vinster 18 miljarder på tre månader

De fyra storbankerna gjorde under tredje kvartalet en vinst på 18 miljarder kronor. Samtidigt som företagen fortsätter att fira är löneökningstakten den lägsta i modern tid enligt Medlingsinstitutet.

Under avtalsrörelsen hävdade arbetsköparna att löneökningarna måste utebli för att de skulle klara lågkonjunkturen. Facket vek sig utan strid och de förbund som gick ut i strejk antog snart samma skambud.
Sedan dess har rapporterna om företagens rekordvinster duggat tätt. 2010 kan mycket väl bli det bästa året någonsin för landets borgarklass. Under juli till september gjorde de fyra storbankerna i Sverige; Swedbank, Handelsbanken, SEB och Nordea vinster på tillsammans 18 miljarder kronor. Nordea ensamt stod för en vinst på 9 miljarder kronor, rapporterar DN.

För en månad sedan visade preliminära siffror från Medlingsinstitutet att löneökningarna 2010 är historiskt låga. Inte ens under 1990-talskrisen var de lägre, enligt Bo Enegren på Medlingsinstitutet, skrev TT.

Konjunkturinstitutet och borgerliga ekonomer hävdar så fort de får tillfälle att låga löner är bra för sysselsättningen. Sanningen kunde inte vara längre bort. Låga löner ger höga vinster för företagen, men urholkar samtidigt köpkraften. Företag bli mindre benägna att investera produktivt eftersom vi, de tilltänkta köparna, fått så lite i lön och därför har mindre pengar i plånboken att spendera. Istället hamnar företagens vinster på börsen och arbetslösheten ökar. Som belysande exempel femtondubblades värdet på börsen mellan 1980 och 2006 (räknat i fast värde, det vill säga inflationen är bortrensad). Samtidigt nära fyradubblades den öppna arbetslösheten. Och detta är alltså innan den senaste krisen kom.

Höga vinster innebär att arbetslösheten stadigt ökar över konjunkturerna och kriserna blir allt djupare medan de rika blir rikare och vi som jobbar pressas av allt hårdare tempo. Det är hög tid att försöka ändra på detta och förbättra både situationen på våra jobb och i våra plånböcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *