Facken tittar på när företagen firar

Återigen kan vi med facit i hand konstatera att avtalsrörelsen mest påminner om ett slag i ansiktet för många arbetare. Detta samtidigt som företagen gör mycket stora vinster.

Samma företagsledare som för ett halvår sedan skrek om kris i ekonomin, behov av nedskärningar och inskränkningar av arbetsrätten, ser nu sina företag gå mot nya rekordvinster.

– Företagens rapporter som nu trillar in i strid ström visar att man går mot rekordvinster. Den samlade vinstnivån kanske inte når ända fram till all-time-high för helåret 2010, men det är inte långt ifrån, säger Esbjörn Lundevall analyschef på SEB Aktiehandel, till LO-Tidningen.

Bittert kan vi konstatera att samtidigt som de svenska företagsvinsterna skenar iväg, har många utav facken gått med på de lägsta löneökningarna på mycket länge. De arbetsköpare som nu kan förvänta sig nya bonusar utifrån de senaste resultaten, är samma personer som under inga villkor ville ge en krona i centrala lönelyft.

Facken inom industrin hävdade att man tillsammans med arbetsköparna var tvungna att ta ansvar för den ekonomiska krisen och den stigande arbetslösheten. Följden blev att gå med på ovanligt låga löneökningar, endast lite över en halv procent under 2010. Med en eventuellt stigande inflation gör detta att facket i praktiken förhandlade fram rena reallönesänkningar åt sina medlemmar.
De senaste årens ”krispaket” med stora uppsägningar och åtstramningar inom industrin har lett till att det i dag råder en arbetslöshet på nästan 20 procent bland IF Metalls medlemmar. Det är bland annat den slimmade och flexibla organisationen, som ligger bakom dagens vinster inom företagen.

Men trots detta anser inte IF Metalls ordförande Stefan Löfven, att facket och arbetarna skall känna sig lurade.

– Vi kan inte vara missnöjda med att det nu går bra. Det var metallarna som tog ansvaret säger han till LO-Tidningen och påminner om situationen för något år sedan då industrin närmast stod stilla.

Samme Löfven menar i Dagens Arbete att det är dags att ställa krav på chefer och ägare att vinsterna går tillbaka till de anställda i form av investeringar, nyanställningar och utbildning.
Detta känns ju verkligen inte mer än rimligt. Men frågan är om man från fackets sida klarar av att driva dessa krav, eller om det som vanligt stannar vid fagra ord från förbundens pampar. Allt medan vi på golvet tvingas leva med konsekvenserna av det allt för tama fackliga agerandet.

Vi vill inte se nya bonuskalas eller kraftfulla höjningar av aktieutdelningarna. Vi vill istället se en rakryggad fackföreningsrörelse som ställer arbetsköpare och företagsägare till svars. Om inte, är det dags att vi gör det själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *