Missnöjet växer mot facket och bemanningsföretagen

Ett stort missnöje över hur det egna fackförbundet behandlade bemanningsfrågan i avtalsrörelsen har fått det att jäsa bland Handels medlemmar.

I samband med starten för årets avtalsrörelse var det mycket diskussioner inom fackförbunden om hur problemet med bemanningsfrågan skulle bemötas. Handelsanställdas förbund gjorde till exempel en undersökning om vilka frågor som låg medlemmarna varmast om hjärtat. Allra viktigast var bemanningsfrågan. Trots detta kan vi nu med facit i hand konstatera att det slutade som det allt för ofta tenderar att göra, inga direkta framsteg för oss vanliga arbetare.

Handels drev dock frågan om att förbunden gemensamt skulle kräva en maxgräns för inhyrning, men fick inget gehör för detta hos de andra LO-förbunden. Handels krävde då på egen hand en begränsning av antalet inhyrd personal. Detta stötte på stenhårt motstånd och fick ett blankt nej av arbetsköparorganisationen Svensk Handel, som använder sig av bemanningsföretagen för att såväl lönedumpa som att komma runt lagen om anställningsskydd. Förhandlingarna körde fast och när medlare sattes in försvann kravet helt och hållet.

Inom Handelsanställdas förbund växer nu ett uppror bland de egna medlemmarna. Arbetarkollektiven på en lång rad stora lagerarbetsplatser och deras fackliga företrädare är oerhört missnöjda med de avtal som slöts. Framför allt är de besvikna på att förbundet inte tog fajten på allvar och lyckades begränsa inhyrningen av personal. Många privata lagerklubbar hade hoppats på att åtminstone få samma maxgräns i sitt centrala avtal som finns på kooperationens lager, där enbart 10 procent får vara från bemanningsföretag. Men Handels lyckades inte driva igenom kravet i förhandlingarna med Svensk Handel.

– Förbundet slår sig för bröstet, men vad fick vi egentligen? Ingenting. Vi vill ha en begränsning av hur många som får hyras in, säger Jörgen Andersson, klubbordförande på Dagab i Göteborg till DN.

Han har tillsammans med en lång rad fackliga företrädare för ett antal stora lager, till exempel Ica, Selecta och Servera, skrivit på en protestskrivelse till förbundsledningen. De fackliga företrädarna kräver att de senaste avtalen sägs upp. Dessutom kräver man att det tillsätts helt nya avtalskonferenser. När dessa kommer fram till avtalsförslag krävs också att förslagen skickas ut direkt till medlemmarna för omröstning innan det godkänns och undertecknas.

– Dagens slavar jobbar åt Proffice. Många kan knappt någon svenska och vet inget om sina rättigheter. De flesta lagerarbetare jobbar heltid, men nu ersätter företaget tjänster med deltid via bemanningsföretagen, säger Fatima Andersson, klubbordförande på Icas lager i Helsingborg, till DN.

På Systembolagets lager, Lagena i Jordbro, tog arbetarna kampen på allvar och gick i fjol ut i vild strejk. Detta sedan bland annat uppsagd personal, med rätt till återanställning ersatts med inhyrd personal från bemanningsföretag. Dessa arbetares kamp utlöste en våg av solidaritetsaktioner från andra arbetare runt om i landet och satte fokus på problemet med bemanningsföretagens allt större utbredning på våra arbetsplatser.

Då problemet med inhyrd personal från bemanningsföretag inte är specifikt för lagerarbetare, kan vi hoppas att gnistan denna gång sätter fyr på arbetarnas kampvilja inom fler branscher. Lagena visade vägen, men var bara en början.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *