Total seger för sopgubbarna i Stockholm

Även sopföretaget Resta har gått med på att använda ackordlön för sophämtarna. Genom intensiv kamp har sopgubbarna denna gång vunnit en total seger.

Sent i onsdags kväll backade sopföretaget Resta och skrev på ett avtal med Transportarbetarförbundet om att använda sig av ackordlön för sopgubbarna.
Beskedet innebar att AD-domen i början av februari för den här gången gjorts irrelevant genom kamp. Redan i slutet av förra veckan hade det andra stora sopföretaget, Liselotte Lööf AB, backat.
– Vi är nöjda, säger Tommy Stenqvist, sopgubbe på Resta som var med och förhandlade, till LO-tidningen.

AD-domen den 3 februari gav arbetsköparna rätt att frångå ackordsystemet med den så kallade poänglistan, vilket för arbetarnas del innebar högre arbetsbelastning och upp till 6 000 kronor mindre i lön per månad. Svaret från sopgubbarna blev att följa arbetsmiljölagstiftningen strikt och bland annat inte hämta säckar tyngre än 15 kilo eller forcera snövallar som borde skottats bort av fastighetsägarna. 1 000 ton sopor har som ett resultat av detta blivit stående i Stockholm, och Stockholms stad har fått ta emot över 3 000 klagomål i veckan jämfört med de normala dryga 170.

Inför förhandlingen i onsdags parkerade ett 50-tal sopbilar utanför Restas huvudkontor för att sätta press på ledningen, rapporterar LO-tidningen. Renhållningsföretaget la först fram ett förslag som innebar att ackordlönen skulle återinföras för de nuvarande sopåkarna, men att företaget skulle ha rätt att fritt förhandla om lönen med nyanställda. Denna fint, som på sikt skulle riskera att splittra arbetarnas starka sammanhållning genom stora löneskillnader, gick inte sopåkarna på. Ackordlönen kommer att gälla för alla anställda.

Transport skriver på sin hemsida att arbetsmiljöarbetet trots segern går vidare. En arbetsgrupp med representanter från Transport och Bilarbetsgivarna ska bildas, rapporterar LO-tidningen. Kraven kvarstår även att kommun och fastighetsägare ska ta ökat ansvar för en bättre arbetsmiljö.

Sopgubbarnas kamp mot renhållningsföretagen är en vacker seger. Efter en AD-dom emot sig, har de genom beslutsam kollektiv kamp fått sopföretagen att backa och återinföra ackordlönerna. De har också fått ett belastningstak, vilket de tidigare kämpat för. Dessutom går de nu framåt och kräver bättre arbetsmiljö. Precis så ska kampen drivas – slå tillbaka attackerna och avancera sedan framåt!

Ett stort grattis till Stockholms sopgubbar, och tack – er framgångsrika kamp är en stor inspirationskälla för alla oss som kämpar för vettiga arbetsvillkor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *