Liselott Lööf AB och sopgubbarna i Stockholm är överens om lönerna, rapporterar LO-tidningen. LLAB backar efter sopgubbarnas aktion efter AD-domen. Transportarbetarförbundet säger dock att någon överenskommelse ännu inte är gjord. Det hänger nu på sopföretaget Renta om sopgubbarna ska börja jobba som vanligt igen.
Enligt flera tidningar är Liselott Lööf AB och sopgubbarna nu överens om att ackordlönerna ska återinföras, trots AD-domen i början av månaden som gav företaget rätt att ta bort dem.
– Ja, vi har gjort upp om att de ska köra efter poänglista, vi är överens. Det här är det bästa systemet, det blev fel från början, säger Sonny Lööf, tf vd på Liselott Lööf, till LO-tidningen.
Helomvändningen och insikten hos företagets vd kom efter att sopgubbarna under två veckor följt arbetsmiljölagen strikt som en reaktion på AD-domen. Domen innebar ett lagligförklarande av att ta bort ackordlönen och ge arbetarna en högre arbetsbelastning kombinerat med lönesänkningar på upp till 6 000 kronor i månaden. Sopgubbarnas svar har varit att vägra att hämta sopor där arbetsmiljölagen inte uppfyllts, till exempel där snövallar till soprummen inte har varit bortskottade eller säckarna varit för tunga. Detta har inneburit att mängder av sopor blivit stående i Stockholm.
Men konflikten är ännu inte löst. Allt hänger nu på Rensta, det andra stora sopföretaget i Stockholms innerstad.
– Liselotte Lööf har varit väldigt tillmötesgående, men så länge inte Resta är med fortsätter vi, säger Peder Murell, facklig representant för sopgubbarna, till LO-tidningen.
Denna linje slog sopgubbarna enligt SvD fast på ett stormöte under onsdagen. 98 procent av arbetarna röstade då för att fortsätta det strikta regelföljandet om inte alla sopåkare garanteras ackordlön. Dessutom kräver man ett belastningstak på mängden arbete, samt att snö som försvårar sophämtningen omedelbart tas bort och att undermåliga soprum byggs om.
Representanter för Stockholms stad, renhållningsföretagen, Transport och sopgubbarna möttes på onsdagskvällen för att bilda en arbetsgrupp föra att ta itu med arbetsmiljöproblemen. Stockholms stad har också ställt krav på Liselott Lööf att hämta in soporna.
Transportarbetarförbundet skriver dock i ett uttalande under torsdagseftermiddagen att det ännu inte finns någon överenskommelse mellan fackförbundet och LLAB om att återgå till ackordlönerna, och att det inte heller finns ”några lösningar presenterade som löser arbetsmiljöproblemen”.
Samtidigt tyder alltså mycket på att en lösning verkligen är på gång. Sopgubbarna spiller dock ingen tid utan fortsätter att öka pressen. Från och med i dag är även sopgubbarna hos företaget Sita i Upplands Väsby, Täby, Vaxholm och Sollentuna med i aktionen och följer arbetsmiljölagen strikt.