Stöduttalande för sopåkarna

Förbundet Arbetarsolidaritet uttrycker härmed vårt skarpaste stöd till sopåkarna i Högdalen, som den 3 februari 2010 förlorade i arbetsdomstolen mot företaget Liselott Lööf AB där det fastslogs att arbetsgivarsidan hade rätt att sänka sopåkarnas löner när man krävde att ackorden skulle tas bort för de anställda mitt under pågående avtalsperiod.

Sopåkarnas kamp mot försämrade arbetsvillkor i form av lägre lön, högre arbetsbelastning och längre arbetstid utmålades då, 2009, liksom nu av företaget Liselott Lööf AB, samt av borgerlig press som en samhällsfarlig handling av bortskämda och lata arbetare, istället för att se fjolårets vilda strejk för vad den var; en sund reaktion mot en företagskultur som pressar och pressar kostnader för att på så vis kunna berika ett fåtal rika högdjur.

AD:s skandaldom mot sopgubbarna är en attack mot alla arbetare. Nästa gång är det en annan företagsledning, i en annan bransch som försöker att motivera vinstbegäret med inskränkningar och attacker mot sina anställda.
Det är därför sopåkarnas kamp är så förbannat viktig. Arbetarklassen kan inte stå med mössan i hand längre.

Förbundet Arbetarsolidaritet önskar alla sopåkare lycka till i sin kamp mot det system som arbetsköparen infört och erbjuder vårt stöd till de former av protester mot Liselott Lööf AB som sopåkarna själva anser vara rimliga.

Förbundet Arbetarsolidaritet 2010-02-05

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *