Sopåkarna förlorade i AD – aktioner väntar

AD avslog i går Transportarbetareförbundets stämning mot Liselotte Lööf AB. Domen innebär att uppsägningen av de åtta sopåkarna som i februari i fjol vägrade att godta en lönesänkning på upp till 6 000 kronor då ackordlönerna togs bort, förklarats laglig. Nu väntar aktioner från sopgubbarna.

– Det vi nu kommer att göra är att följa arbetsmiljölagstiftningen till punkt och pricka. Det här kommer att slå hårt mot Stockholm, säger en anonym sopåkare till SvD efter att de på onsdagskvällen haft krismöte.

Arbetsdomstolen meddelade vid tvåtiden i går eftermiddags att Liselotte Lööf AB hade rätt att sänka sopgubbarnas löner när man krävde att ackorden skulle tas bort för de anställda mitt under pågående avtalsperiod.
– Jag känner mig alldeles tom. Det är som att flyttas flera år bakåt i tiden när arbetsgivarna kunde bryta avtal på det här viset, säger sophämtaren Peder Murell till TT.

Ett sjuttiotal sopåkare i Stockholm berörs direkt av domen och för dem innebär den lönesänkningar med upp till 6 000 kronor i månaden, enligt Transportarbetareförbundet. För åtminstone sju av de åtta sopåkarna som företräddes av Transport i AD (en har gått i pension), innebar de föreslagna arbetsvillkoren en 20-procentig högre arbetsbelastning.

Inget lönesänkningsskydd enligt AD
Arbetsdomstolen fastslår i domen att det i detta fall inte finns något skydd mot kollektiva lönesänkningar vid byte av löneform från premielön till fast lön, och hänvisar till att någon sådan överenskommelse inte uttryckligen finns nedtecknad i det gällande kollektivavtalet.

”Det har inte gjorts gällande att parterna kommit överens om att kollektivavtalet och löneöverenskommelsen innebär ett sådant skydd. Inget i avtalstexterna talar för ståndpunkten”, heter det i domen.

Hos sopgubbarna är ilskan stor, men de ser också risker att detta kommer drabba fler branscher.
– Jag befarar att det här kommer att sprida sig som en löpeld genom alla yrkeskategorier och att arbetsgivarna ensidigt kan säga upp löneavtal när det passar dem. Jag tror att det här är farligt, säger Peder Murell till DN:s web-tv.

Stridbara sopgubbar
Sopgubbarna i Stockholm är dock ett stridbart kollektiv. I februari i fjol gick över 500 sopåkare ut i fem dagars vild strejk som en reaktion på Liselotte Lööf AB:s försök att ta bort ackorden. Företaget hade då efter en upphandling vunnit ett avtal på ett område man redan hade ansvar för, men med ett lägre anbud än tidigare. Företaget kalkylerade redan i anbudet med att sänka arbetarnas löner.

Soparbetarna har tidigare jobbat på ackord, där de som slitit hårdast också fått mest betalt. Grundlönen för en sopåkare ligger enligt DN på 23.800 kronor. Därtill kommer ackordlönen, för varje extra sopsäck eller kärl som tas om hand stiger lönen.
– Jag tror att de flesta ligger runt 25.000-26.000, men det finns många som tjänar över 30.000. Men de jobbar fruktansvärt hårt, säger Peder Murell till DN.

Han bekräftar också att sopåkarna fått ett bud på en fast lön på 29.600 kronor men att de tackat nej.
– Med de villkor som gäller i det förslaget skulle vi behöva arbeta som djur. Det skulle leda till en fruktansvärd lönesänkning i förhållande till det arbete som utförs, säger han.

Nu väntar i första skedet enligt uppgifter i SvD i stället motåtgärder från sopgubbarnas sida. Till en början kommer de följa arbetsmiljölagstiftningen benhårt.
– Vi kommer inte att forcera snövallar eller hämta sopor där det inte är skottat eller sandat. Vi kommer inte heller att lyfta 30-kilossäckar vilket är emot reglerna men som vi ändå har gjort tidigare, säger en anonym sopåkare till tidningen.
– Tidigare kunde jag jobba 15 timmar i sträck och aldrig ta ut övertid, men nu går vi helt enkelt hem efter åtta timmar.

Upprörd Transportordförande manar till lugn
Från Transportarbetarförbundets håll är tongångarna likaså upprörda. Transports ordförande, Lars Lindgren till DN:
– Mitt förtroende för Arbetsdomstolen är helt förbrukat. I över 30 år har vi varit överens med arbetsgivarna att ackord ska gälla som första lönesystem inom den här branschen. Att nu sänka lönerna under pågående avtalsperiod är helt oacceptabelt.
– Man läser vissa stycken i domen och undrar om de alls förstått vad detta handlar om. Det är mycket tveksamt om vi kommer driva fler ärenden till AD, det är bortkastad tid.

Nu måste man istället enligt Lars Lindgren börja förbereda sig inför den kommande avtalsrörelsen. Det rikstäckande avtalet för renhållningsarbetarna går ut sista mars 2011. Transport skriver på sin hemsida att man kommer att ”analysera avtalstexten och kräva förändringar som täpper till sådana här luckor”. Förbundets ordförande manar också till lugn.
– Jag ska åka ut till gubbarna och mana dem att inte gå ut i vild strejk, sa Lars Lindgren till TT i går.

Någon vild strejk verkar inte heller vara aktuellt för tillfället.

Förbundet Arbetarsolidaritet ser inte domen i AD som något förvånande. Den är snarare ytterligare ett bevis på effektiviteten i den borgerliga klasskampen. Mot den måste vi arbetare stå enade tillsammans och försvara våra intressen. Det innebär bland annat att vägra arbeta för sämre villkor. Allt stöd till och all solidaritet med sopåkarna i Stockholm!

Länkar:
Domen hos AD
Stödgrupp på Facebook

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *