Posten struntar i LAS

På postterminalen i Umeå vill Posten kringgå lagen om anställningsskydd och sparka flera trotjänare, några har varit anställda i företaget i uppemot 40 år. Motiveringen är att dessa personer inte är tillräckligt snabba på att utföra ett av de många arbetsmomenten.

Ibland kan adresser på olika försändelser inte läsas maskinellt och då används något som kallas videokodning. Det handlar i princip om att adresser och koder måste matas in manuellt och upptar mindre än 15% av arbetstiden.

Enligt Seko-tidningen har även produktionschefen för Posten Sverige, Peter Brännström, försvarat den skamliga uppsägningen av de sex arbetarna.
Seko betraktar uppsägningarna som ett brott mot turordningsreglerna och har nu begärt centrala förhandlingar. Om posten inte tar sitt förnuft till fånga hotar SEKO att dra företaget inför Arbetsdomstolen och är övertygade om att vinna målet.

På facebook har gruppen ”Skärpning Posten! Sparka inte trotjänarna!” skapats för att stödja de uppsagda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *