Nya sjukhusdirektören i Sundsvall får 60 000 i lönelyft

700 i personalen har sagts upp när länsjukhuset i Sundsvall-Härnösand ska skära ner 235 miljoner fram till 2011. I kniven håller den nytillträdde sjukhusdirektören Sigbjörn Olofsson. Som tack för jobbet höjer han nu lönen med 60 000 kronor, till den nätta summan 140 000 kronor i månaden.

Efter vad man får förmoda i uppdragsgivarens tycke varit väl utförda nedskärningar på sjukhuset i Örnsköldsvik, värvades Sigbjörn Olofsson som sjukhusdirektör av landstingsstyrelsen i Sundsvall för att skära i vården även på länsjukhuset Sundsvall-Härnösand.

I onsdags blev den nya direktörens nya lön klar. Varje månad fram till mars 2014 kvitterar han hädanefter ut den nätta summan 140 000 kronor. Förutom jobbet i Sundsvall, ska Sigbjörn Olofsson jobba kvar som sjukhusdirektör i Örnsköldsvik där han tidigare inkasserat 80 000 kronor i månaden.
– Det här är ett förbilligande för landstinget, säger landstingsdirektör Lars Bolin, till tidningen Dagbladet.

Han syftar på att två olika sjukhusdirektörer skulle ha blivit ännu dyrare. Frågan har dock vållat debatt eftersom lönepåslaget går stick i stäv med nedskärningarna i övrigt på sjukhuset.
– Jag kan förstå att det sticker många i ögonen, men jag utgår från att landstinget gjort en rejäl analys när de satte lönen, förklarar kommunalrådet och till lika kommunstyrelsens ordförande, Anita Bdioui (s) i samma tidning.

En sjuksköterska tjänar i genomsnitt strax under 25 000 kronor enligt Vårdfackets statistik, som innefattar sjuksköterskor spridda över hela landet. Vi kan dock vara säkra på att de har ett minst lika stressigt och betydligt viktigare jobb än den direktör som nu skär ner på deras arbetsplats och sundsvallsbornas vård.

En demonstration mot nedskärningarna ordnades förra lördagen på Stora torget i Sundsvall. Omkring 300 personer slöt upp enligt Sveriges Radio. Nu krävs intensifierade protester. De fackliga förhandlingarna ska ske vecka 9 och 10. Vecka 10 och 11 ska de uppsagda få besked.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *