Skamligt lågt skadestånd i domen efter byggraset i Kista

En konstruktör dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter som ansvarig för byggraset i Kista sommaren 2008, där en byggnadsarbetare omkom och två skadades allvarligt.

Det var i juli 2008, i samband med byggnationer vid Kista Galleria i norra Stockholm som olyckan skedde. Vid tillfället pågick ett arbete med en tillbyggnad. Plötsligt rasade allt samman. Med hjälp av en mobilkran lades betongplattor på ett bjälklag som inte klarade belastningen. Betong och stålbjälkar föll åtta meter ner på byggarbetsplatsen. Tre män begravdes under betongblocken. En byggnadsarbetare omkom och en skadades allvarligt. Den tredje körde en bil som hamnade under rasmassorna. Den omkomne montören, lämnade hustru och två barn efter sig.

Konstruktören fälldes för arbetsmiljöbrott genom att ha orsakat en olycka där en byggnadsarbetare omkom och två andra fick allvarliga skador. Hon skall även betala sammanlagt 46 000 kronor i skadestånd till den omkomnes anhöriga. Tingsrätten anser att hon bär ansvar för olyckan då hennes ritning gjorde bärande balkar vid bygget smalare och svagare, vilket ledde till att konstruktionen gav vika.

Tingsrätten anser inte att de tre män som också hade åtalats som medansvariga för olyckan kan anses som skyldiga. Det gäller en avdelningschef på byggkonsultföretaget Cremona, en arbetsledare på Ruukki Sverige AB, som var ansvarig för monteringen. Den fjärde var en person vid Forsen Projekt AB som var ansvarig för samordning och trafik vid bygget. Samtliga dessa frikänns av tingsrätten. Samtidigt döms företaget som konstruktören arbetade vid till 1,5 miljoner kronor i så kallad företagsbot.

Olyckor vanliga i byggbranschen

– Byggbranschen är mycket olycksdrabbad. Under de senaste fem åren har 65 arbetstagare omkommit i arbetsolyckor inom bygg. Det är ungefär en i månaden, säger Andreas Tidström, jurist vid Arbetsmiljöverket, till tidningen Byggnadsarbetaren.

Enbart under de senaste fem åren har över 15 000 arbetsolyckor anmälts i byggbranschen. Nästan hälften av dessa, handlar om allvarliga olyckor med långa sjukskrivningar.

Domen i målet efter raset i Kista är principiellt mycket viktig, då det är första gången som rätten har tagit ställning till konstruktörens ansvar för arbetsmiljön. Förhoppningsvis kan det få till följd att säkerhetsaspekten vid framtida byggen skärps.

Samtidigt blottlägger det frågan om vad vi i arbetarklassen har för värde. Att arbetsköparna anser oss vara utbytbara som vilken annan vara som helst är ju inget nytt. Inte heller att de anser att allt kan köpas för pengar. Men nu har döden fått en prislapp. Att en död arbetare kostar 46 000 i skadestånd, det är ju för fan vad en välbetald konstruktör, mellanchef eller politiker tjänar i månaden. 46 000 för en död make, fader och familjeförsörjare. Detta är inget annat än skamligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *