Coop backar om outsourcing

Handelsanställdas Förbund och Coop har nått en överenskommelse som innebär att Coop behåller driften och personalen på lagret i Bro, och att bemanningsföretag maximalt får stå för tio procent av personalstyrkan. Lagren i Växjö, Malmö, Umeå och Luleå kommer däremot att läggas ner och istället bli omlastningscentraler med ett tiotal anställda.

– Det är en dubbel känsla idag. Jag är jätteglad att vi lyckats fixa det här i Bro. Samtidigt är det 500 arbetskamrater som förlorar jobben. Det är inte kul, säger Martin Ångman, klubbordförande på lagret i Bro, till Handelsnytt.

Efter att de lokala förhandlingarna strandat fick facket centralt endast helgen på sig att presentera ett eget förslag. Sent i natt kom dock Coop och Handelsanställdas Förbund överens om en uppgörelse. Resultatet av överenskommelsen är att Coop behåller driften och personalen på lagret i Bro, och att bemanningsföretag maximalt får stå för tio procent av personalstyrkan. Hanteringen av så kallad non-food, mat som inte är livsmedel, läggs inte heller ut på entreprenad utan kommer drivas kvar i Coops regi.

Lagren i Växjö, Malmö, Umeå och Luleå kommer däremot att läggas ner och istället bli omlastningscentraler med ett tiotal anställda. För de anställda som kommer tvingas att gå när omstruktureringarna och nedskärningarna börjar första kvartalet nästa år, finns enligt ett gemensamt pressmeddelande från Handels och Coop, ett omställningspaket för att hjälpa dem att komma i ny sysselsättning.

– Det är alltid smärtsamt när folk förlorar sina jobb. Det blev en tuff förhandling där bägge parter fick ge och ta. Vi är nöjda med att ha nått en överenskommelse som säkrar att fler jobb stannar inom Coop, i stället för att läggas ut på entreprenad. Det är också bra att de som friställs får tillgång till ett omställningspaket, säger Susanna Gideonsson, förste vice ordförande i Handels.

Omstruktureringarna kommer bevisligen att kosta många arbetare jobbet. Konflikten visar ändå att kamp lönar sig. Ett internt tryck från de anställda och bidrag utifrån har gjort att några av de västa farhågorna – att Coop genom sitt agerande skulle sätta LAS ur spel och att bemanningsföretag skulle tas in i större omfattning för att på så vis dumpa lönerna – kunnat undvikas. Många hotade jobb har kunnat räddas och andelen inhyrd personal begränsas. Det är också positivt att ingen verksamhet kommer att läggas ut på entreprenad.

Det snabba byggandet av nätverk runt konflikten där också arbetare från Lagena-lagret varit mycket drivande är i sig en positiv tendens. Det är precis så här vi måste organisera oss framöver. Solidaritet och delade erfarenheter mellan arbetare kommer att ge resultat. Kampen mot bemanningsföretagen och det system vars logik driver på för osäkra anställningar och dumpade löner, måste fortsätta att utvecklas och spridas till allt fler arbetsplatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *