Sänkta minimilöner och slopad ob-ersättning

Svensk Handel går redan nu ut med delar av sina huvudkrav inför kommande avtalsrörelse. En avtalsrörelse som bägge parter tror kommer att bli tuffare än någonsin.

Bo Cederlöf, förhandlingschef på Svensk Handel uttalar sig i tidningen Handelsnytt, där han menar att minimilönerna är på tok för höga i Sverige och måste sänkas ordentligt. De i hans tycke oerhört höga minimilönerna gör att det inte finns något utrymme för löneutveckling idag. Enligt honom äter minimilönen upp det utrymmet.

Fackförbundet Handels ser med oro på denna cyniska inställning. De oroas också över trenden med bemanningsföretag på frammarsch. Denna trend med företag som säger upp folk och ersätter de tomma platserna med personal från bemanningsföretag sprider sig som en farsot långt värre än svininfluensan.
Svensk Handel vill även slopa ob-ersättningen och istället införa en godtycklig ersättning som skall delas ut utifrån hur man arbetar, enligt Bo Cederlöf. Tanken är att skapa motiverade arbetare.

Med sänkt minimilön, bemanningsföretag och slopad ob-ersättning, samt en extra slant till den som slickar röv, kommer förmodligen motivationen att vara på topp, men inte för det som arbetsköparna tänkt sig. Förhoppningsvis kommer motivationen till motstånd att öka på våra arbetsplatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *