Stor fabriksockupation i Sydkorea avslutad

Efter över två månaders ockupation av bilfabriken Scangyong Motor har arbetarna och företaget nått en uppgörelse. Efter hårda strider med polisen och efter att tusentals ockupationssympatisörer samlats utanför fabriken, får nästan hälften av de uppsagda behålla jobben. Nu väntar dock hård statlig repression, hittills har 64 ockupanter arresterats.

Efter att arbetare hållit Scangyong Motor ockuperat i 77 dagar nåddes i torsdags en överenskommelse mellan bilföretaget och metallfacket KMWU, Korean Metal Workers Union.
Ockupationen av Sydkoreas 5:e största biltillverkare började den 21 maj, som ett svar på det konkurshotade företagets massuppsägningar av 37 procent av arbetarna. Drygt 1000 arbetare tog då saken i egna händer och ockuperade fabriken.

Ockupationen har inneburit hårda strider med polisen, vilken som mest haft 4000 man inkallade. Staten har satt in kravallpolis som använt vattenkanoner, elpistol, och traditionella batongslag mot ockupanterna. Polisen har även använt helikotrar för att skjuta tårgas in i fabriksbyggnaden. De ockuperande arbetarna har försvarat sig med molotovcocktails och slangbellor. Utanför fabriken har de fått stöd från tusentals sympatisörer.

Uppgörelsen som i torsdags nåddes mellan ägare och arbetare innebar en 48/52-lösning: 48 procent av de som sagts upp får behålla sina jobb. De övriga arbetarna sägs upp. Nu väntar dock repressionen. 64 ockupanter har arresterats. Det är den största massarresteringen med hänvisning till den offentliga säkerheten i landet på 12 år.

Polisens agerande har dock fått mycket kritik internationellt, så även av KMWU:s svenska systerorganisation IF Metall som uttrycker sin oro över att grundläggande fackliga fri- och rättigheterna inte respekteras. Även den sydkoreanske presidenten Lee Myung-Bak uttrycker enligt AFP oro: ”Det är en lättnad att incidenten på Ssangyong Motor slutade utan några allvarligare skador, men vi har lidit stor skada på vår nationella image gentemot utländska investerare.”

Video från ockupationen.
http://www.tagstory.com/video/video_post.aspx?media_id=V000348803

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *