Varsel om strejk mot videokedja i Stockholm

De anställda på videobutikerna Hemmakväll i Stockholm får ingen ob-ersättning. Ägarna vägrar teckna kollektivavtal, så nu varslar Handels om strejk från 22 juni.

Arbetarna på videokedjan Hemmakväll tar till stridsåtgärder för att få kollektivavtal, främst för att det skulle innebära att de får ob-ersättning och en annan trygghet. De anställda vill ha rätt betalt på helger och kvällar. Över till exempel jul och påsk fick de ingen ob.
De fyra butikerna som är strejkvarslade är öppna till klockan 23 alla dagar utom söndagar då man stänger 22. De anställda förlorar tusenlappar i månaden jämfört med om de hade haft ob-tillägg enligt kollektivavtal.

Som vanligt försöker arbetsköparna skrämma sina anställda till lydnad. Jürgen Saville, en av Hemmakväll Stockholms två ägare, menar att strejkvarslet innebär att de kommer lämna in en konkursansökan. Han hävdar vidare att företaget inte har råd med ett kollektivavtal.

Förutom ob-ersättning hävdar Malin Bergvall, Handels ombudsman i Stockholm, att de anställda saknar de försäkringar man får via kollektivavtal, som sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring och avtalspension.

De strejkvarslade butikerna har 16 anställda. Drygt hälften är medlemmar i Handels. Tre av butikerna ligger i Stockholms innerstad, och en i Enskede.

I slutet av 2007 strejkade medlemmar från tre butiker (då under annat namn) i södra Sverige i nästan två månader. Det ledde till kollektivavtal i nära 20 butiker. Eftersom kedjan är en franchisekedja måste kollektivavtal tecknas med varje enskild butiksägare.
Nu är det åter dags att låta arbetsköparna betala.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *