Ska belönas för att jaga fuskare

Regeringen vill i ett nytt utspel att Försäkringskassan ska belönas för att den upptäcker fusk. En utredning ska se över om kassan ska få tillgodogöra sig en del av de pengar som sparas.

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som både ska se över om Försäkringskassan ska få behålla en del av de pengar som sparas genom att man förhindrar fusk med socialförsäkringen och om myndigheten ska tvingas betala dröjsmålsränta när ärenden försenas.
Försäkringskassans mål är att ersättning ska betalas ut till den enskilde samma månad som frånvaron ger löneavdrag. Just nu är väntetiden minst sex veckor för den som ansöker om ersättning för vård av barn. För bostadsbidrag och bostadstillägg för pensionärer är väntetiden minst nio veckor. Det är inte mer än rätt att Försäkringskassan kanske tvingas betala ut dröjsmålsränta vid sena utbetalningar, eftersom staten kräver dröjsmålsränta om vi är sena med våra inbetalningar.

Det ända rimliga är att ge försäkringskassan de resurser och den arbetsro den behöver för att fullfölja sina uppdrag i tid istället för att lägga resurser på att jaga fuskarspökena. Den borgerliga regeringens tjat och fokuseringen på fuskare börjar anta sjukliga proportioner, det är inte det eventuella försäkringskasse fusket som är problemet.

Det stora ekonomiska fusket sker ju på borgarnas egen bakgård, av deras lekkamrater i finansvärlden, företagstoppar och bolagsstyrelser. Men föga förvånande sker det ingen satsning inom Skattemyndighetens område för att klämma åt dessa.
Som vanligt jagar de oss vanliga löntagare med blåslampa, men ”varje redskap är ett vapen om man håller det på rätt sätt”, och en blås lampa kan lätt vändas uppåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *