Bakslag för arbetarklassen i Södertälje

Arbetarna på Scaniafabriken i Södertälje sa ja till företagets krisavtal.
Omröstningen är avgjord och ja-sidan vann med 60 procent av rösterna. 

Valdeltagandet blev som väntat högt, 88,5 procent. Ja-sidan fick 1 503 röster mot nej-sidans 992. Majoriteten av de anställda har alltså sagt ja till företagets förslag om införande av en tidsbegränsad fyradagarasvecka och sänkt lön.
På torsdag fortsätter förhandlingarna mellan företaget och facket utifrån omröstningens resultat. Scanias fabriker i Luleå och Oskarshamn har också genomfört liknande omröstningar men resultaten därifrån är ännu inte klara.

IF Metall fortsätter på sin inslagna väg av, lönesänkningar och försämrade villkor för sina medlemmar. Det måste bli ett slut på att springa de rika arbetsköparnas ärenden och att utgöra en garant för deras profiter. Att sedan ha omröstningar bland medlemmarna efter förtäckta hot om massarbetslöshet, är inget annat än skendemokrati och ytterligare ett sätt att tillfredställa kapitalet med ett disciplinerat arbetarkollektiv. Sänkta löner och försämrade villkor kommer aldrig att rädda våra arbetstillfällen. Det enda som kan göra verklig skillnad är att bjuda motstånd. Fortsätter facket att springa arbetsköparnas ärenden får vi hitta sätt att föra kampen vid sidan av facket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *