Sophämtare i ny strid

En ny strid för sophämtarna är under uppsegling efter att renhållningsföretaget Sita gick segrande ur en upphandling om Lindingö nyligen.

Sophämtningen sköts av privata bolag och vart femte eller vart sjunde år gör kommunen en ny upphandling. I år var Sita billigast och skall ta över sophämtningen på Lidingö från och med första april. Idag sköter Ragn-Sells uppdraget och har nio anställda. De har alla jobbat mellan åtta och tjugoett år och tjänar mellan 29 000 och 30 000 kronor i månaden. Sita har erbjudit sju av dem provanställning och en fast månadslön på 25 379 kronor, det vill säga en lönesänkning på nästan 5000 kr i månaden och dessutom en otrygg anställningsform.

– Vi har ledsnat på upphandlingarna. Vart femte år ska vi vara oroliga och söka våra egna jobb. På senare år har vi dessutom fått en lönekarusell nedåt. De räknar hem sina anbud genom att sänka lönerna samtidigt som vi får mer att göra, säger Patrik Dahlstedt till LO-tidningen.

Sita och sophämtarna har träffats vid några tillfällen utan att komma överens. Sophämtarna har ställt flera krav: Att ta bort provanställningarna, att alla nio ska erbjudas jobb och att lönesystemet med poänglistan ska vara kvar. Ett krav handlar också om arbetsbelastningen. Bolaget vill gå ifrån poängsystemet, den form av ackord, som finns inskrivet i kollektivavtalet och istället använda sig av en fast månadslön.

Det finns en lag som skyddar den som jobbar i ett företag som blir uppköpt. Den medför att alla avtalsreglerade förmåner följer med i köpet men den lagen gäller inte vid en ny upphandling. Då räknas det som nya jobb och arbetsköparen kan anställa vem han vill och erbjuda de villkor han vill förutsatt att de inte är lägre än kollektivavtalets.

Det som händer på Lidingö är snarlikt den konflikt som blossade upp i Stockholm i vintras. Där slutade det med att över 100 sophämtare gick ut i vild strejk.
Då var det Liselotte Lööf AB som vann en upphandling om sophämtning och ville gå ifrån poänglistan och införa månadslön. Sophämtarna vägrade dock gå med på lönesänkningar och höjd arbetsbelastning och gick i öppen konflikt med bolaget. Eftersom de var bundna av kollektivavtal gick de ut i vild strejk. En stor del av Stockholms sophämtare deltog trots att striden enbart gällde två områden i Söderort. Det slutade med seger och att sophämtarna fick igenom det mesta som de ville ha. Transport och Liselotte Lööf skrev ett avtal om att behålla poänglönerna. Stämningen till arbetsdomstolen drogs också senare tillbaka.

På måndag kommer sophämtarna att överlämna protestlistor med namnunderskrifter till kommunstyrelsens ordförande Paul Lindquist (m) inför kommunfullmäktiges sammanträde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *