Strejken i Göteborgs Hamn kommer allt närmare

Som Förbundet Arbetarsolidaritet redan tidigare rapporterat om har Svenska Hamnarbetarförbundet avdelning 4 (Hamn4an) varslat om stridsåtgärder i Göteborgs Hamn. Nu kommer strejken allt närmare.

Det här är ingen strid om pengar eller arbetstider. Det Hamnarbetarförbundet kräver är, ingenting annat än insyn, delaktighet och rätten att företräda sina 700 medlemmar i pågående uppsägningsförhandlingar. Det borde vara en självklarhet eftersom de organiserar fyra femtedelar av arbetarstyrkan.
Allt sedan Göteborgs Hamn varslade om övertalighet och eventuella uppsägningar av 130 kollektivanställda, har Göteborgs Hamns ledning valt att helt utestänga Hamn4an från förhandlingar kring varslet på arbetsplatsen. Företaget vägrar att diskutera övertalighet, turordningslistan eller alternativa lösningar på bemanningsfrågorna med majoritetsfackföreningen. Istället har hamnledningen valt att enbart informera och förhandla med Transportarbetarförbundet, som företräder färre än en femtedel av de kollektivanställda i hamnen.

Hamnledningens agerande uppfattas av många hamnanställda som en ren provokation. Nu nekas Hamn4an helt insyn i processen och ges ingen möjlighet att följa upp att medlemmarnas totalarbetstid verkligen sammanräknats i enlighet med Lagen om anställningsskydd. Därför varslar Hamn4an om stridsåtgärder och begär kollektivavtal med Göteborgs Hamn för att garanteras rätten att företräda medlemmarna i förhandlingar.

– Vi vill göra väldigt klart för både hamnens kunder och kommuninvånarna att det är Göteborgs Hamns ledning som tvingar ut oss i konflikt, påpekar Hamn4ans ordförande Peter Annerback

Måndag den 20:e träder strejken i kraft, om inte hamnledningen väljer att tillmötesgå de krav som rests av Svenska Hamnarbetarförbundet. Arbetarsolidaritet kommer givetvis att följa utvecklingen i denna konflikt och önskar hamnarbetarna all lycka i deras kamp. Vi vill bara påminna om att uppretade hamnarbetare, historiskt visat att de inte är något att leka med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *