Byggnads varslar 3 363 om strejk

Byggnads varslar 3 363 byggnadsarbetare på 198 byggen om strejk. Det står klart sedan de sista kontakterna med arbetsgivarna brutit samman.

Den 15 april tas 3 363 byggnadsarbetare på 198 byggen ut i strejk, om parterna inte har nått en överenskommelse innan dess.
Byggnads ordförande Tilly meddelade att arbetsköparna hela tiden lagt förslag som Byggnads inte kunnat acceptera. Sveriges Byggindustriers har ett väldigt konstigt sätt att förhandla på menar Tilly vidare. Först lägger de ett förslag som skall förhandlas om, men lägger hela tiden till nya krav, vilket omöjliggör en förhandling. Under gårdagens presskonferens fick Byggnads ordförande Tilly, frågan om förbundet orkar med en konflikt när krisen i byggbranschen är så djup?

– Vi konfliktar inte efter konjunktur. Vi arbetar för att de som har jobb ska ha det bra.

Byggnads sa i höstas upp avtalen för bygg- och anläggningsarbetare med ambitionen att skriva ett enda stort avtal. Man ville ha ett slut på de tvister kring avtalstexterna som gjorde det svårt för parterna ute på byggena att veta vad som egentligen gällde.
Bordet skulle vara rent inför de stora avtalsförhandlingarna nästa år.

Sveriges Byggindustriers vd, Bo Antoni, säger sig inte förstå vad det är Byggnads egentligen vill.
Vi inom Förbundet Arbetarsolidaritet förstår i alla fall vad det är Bo Antoni och andra representanter för arbetsköparna är ute efter. De ser den ekonomiska krisen som ett tillfälle att skrämma fackförbund och arbetarkollektiv med hot om t ex uppsägningar, för att sedan med ett hånflin tvinga igenom förändringar i avtalen. Och en sak är säker, det handlar inte om förändringar som gynnar dig och mig. Bara att sätta hårt mot hårt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *