Byggnads föreslår förlängt Byggavtal

I måndags kväll sade Byggnads nej till medlarnas bud i de pågående avtalsförhandlingarna med Sveriges Byggindustrier.

I oktober 2008 sade Byggnads upp bygg- och anläggningsavtalet, för att förenkla och förbättra de nu gällande avtalen i byggbranschen – för att få ordning och reda på krånglet kring bland annat lönerapporteringarna.

Tanken var att få igenom dessa förändringar innan den ordinarie avtalsrörelsen drar igång. Under en ordinarie avtalsrörelse är det så många andra frågor som ges uppmärksamhet, att den här typen av förenklingsfrågor lätt faller bort.

Sveriges Byggindustrier har nu valt att inte tillmötesgå Byggnads. Istället har Sveriges Byggindustrier lagt till en mängd andra frågor, som skulle förskjuta maktbalansen och ändra styrkeförhållandena på arbetsplatserna. Detta har lett till att Byggnads sagt nej till medlarnas slutbud. Byggnads föreslår Istället, att det nu gällande avtalet förlängs till 2010-03-31, men med den förändringen att inrapportering av löner endast ska ske för Byggnads medlemmar. Kampen fortsätter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *