Sjuksköterska fick rätt efter 36 års kamp

Skjuksköterskan Agneta Bjurman stack sig på en nål och smittades med hepatit C sedan hon tagit prover på en svårt sjuk man. Efter 36 års kamp fick hon händelsen godkänd som yrkesskada.

När olyckan inträffade var hon nyutexaminerad sjuksköterska. Efter en tid började hon känna sig dålig, men kopplade inte ihop det med att hon stuckit sig på en smutsig nål. 1994 fick hon besked om att hon smittats av hepatit C.
Under många år var hon svårt sjuk, men från Försäkringskassan var det blankt nej. De menade att det inte gick att verifiera att hon smittats vid just det tillfället.
Under inledningen av 2000-talet blev hon allt sjukare och tvingades genomgå en omfattande behandling. Med stöd av Riksföreningen Hepatit C Vårdnet, började hon på allvar driva sitt fall. Idag mår hon mycket bättre, men kommer att få leva med sjukdomen livet ut.
Att Agneta Bjurman fått sin smitta godkänd som arbetsskada är en seger för all den sjukvårdspersonal som varje år blir ofrivilligt smittade via stick- och skärskador på sina arbetsplatser. Det inträffar varje år cirka 10 000 olyckor där sjukvårdspersonal sticker sig på nålar och kanyler. Av dem anmäler färre än tio procent olyckorna.
Nu kanske det kan bli ändring på detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *