Ett angrepp mot alla arbetare – stöduttalande för Pågatågens huvudskyddsombud

Förbundet Arbetarsolidaritet vill härmed rikta vårt fulla stöd till Ola Brunnström, huvudskyddsombud på Pågatågen som hotas av avskedande efter att i ett internt brev till medlemmar tillbakavisat felaktig information. Attacker mot förtroendevalda kan om de inte slås tillbaka sprida sig och därför är Arrivas attack mot Brunnström en attack mot alla arbetare.

Det var 29 december som Ola Brunnström kallades in till möte med direktören för division tåg, affärsområdeschefen för Pågatågen och HR-chefen. Upprinnelsen var ett mejl 9 oktober till medlemmarna där Brunnström för att minska oron, tillbakavisade det felaktiga påståendet att alla skulle gå över till det centrala Branschavtalet 1 december när det dåvarande avtalet löpte ut. Brunnström påtalade att avtalsrörelsen istället tar vid och att det kommer vara ett sedvanligt avtalslöst tillstånd innan ett nytt avtal är tecknat. Avslutningsvis skriver han ”Med det sagt ha en bra helg. Va inte rädda för cheferna, de ska vara rädda för oss.”

Arbetsköparen Arriva vill nu med detta svepskäl försöka få bort huvudskyddsombudet. De erbjöd sig först att köpa ut Brunnström för 24 månadslöner om han frivilligt lämnade företaget. Brunnström avvisade förslaget men starka farhågor finns att Arriva nu istället kommer säga upp eller avskeda Brunnström. För även om de utdöms att betala skadestånd behöver de inte låta Brunnström få tillbaka jobbet.

Arbetarna på Pågatågen inser faran och har agerat föredömligt. De anställda planerar nu en för vild strejk om ledningen gör allvar av sitt hot att säga upp eller avskeda Ola Brunnström. Förbundet Arbetarsolidaritet riktar all solidaritet till de anställda på Pågatågen.

  • Fördöm Arrivas arbetarfientliga hot!
  • Stå upp för våra rättigheter att organisera oss på jobbet!

Vi uppmanar även alla att stötta Ola Brunnström och arbetarna på Pågatågen. Sprid informationen vidare och visa praktisk solidaritet. Blir det vild strejk på måndag kan medel för eventuella böter komma att behövas samlas in. Mer information finns på Facebooksidan Vild strejk på Pågatågen: https://www.facebook.com/vildstrejk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *