Döden på arbetet ökar och Arbetsmiljöverkets inspektörer minskar

FN:s fackliga organ rekommenderar Sverige att dubbla antalet inspektörer på Arbetsmiljöverket. Istället för att följa rekommendationerna bantas verksamheten ytterligare, samtidigt som statistik om dödsolyckor i arbetet pekar åt att antalet döda kan öka med 38% i år gentemot 2018.

Arbetsmiljöverket får inga extrapengar i regeringens nya vårbudget och kommer inte kunna ersätta de femton inspektörer som i år går i pension. Endast 260 inspektörstjänster kommer återstå i den redan hårdbantade verksamheten.

Internationella arbetsorganisationen (ILO), som är FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, rekommenderar att det ska finnas en inspektör på 10 000 anställda.
Enligt tidningen Arbetarskydds beräkningar skulle Sverige behöva cirka 510 inspektörer för att följa ILO:s rekommendationer, vilket innebär att det i år kommer att saknas 250 inspektörer.

I Arbetsmiljöverkets statistik om dödsolyckor i arbetet framgår att 20 personer dött under årets första kvartal. Fortsätter det på samma sätt så kan vi räkna till 80 döda innan det det nya året rings in, vilket är en ökning på nästan 38% från förra årets redan höga siffra om 58 personer.

Tidningen Arbetarskydd har ställt fyra frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som hon vägrat att svara på. Det är svårt att rangordna frågorna eftersom de alla är värda att bli besvarade, men om man måste så är kanske denna av störst allmänintresse: – Hur går det här ihop med nollvisionen mot dödsolyckor i arbetslivet?

Har du som arbetare, läsare och medborgare funderingar kring allt detta så kan du trycka här för att finna kontaktuppgifter till arbetsmarknadsministerns pressekreterare, alternativt prova lyckan att skriva ett privatmeddelande till Ylva Johansson på Instagram där hon går under namnet arbetsmarknadsministern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *