Gästpostare – Vi fick till sist en bra sommar

(Ursprungligen postad på Förbundet Arbetarsolidaritets instagramkonto. Vill du / ni bli nästa gästpostare?
Förbundet Arbetarsolidaritet publicerar gärna arbetsplatsberättelser med era små eller stora strider!
Skriv en kommentar eller maila redaktionen@arbetarsolidaritet.org)


Jag och killen hade varsin halvtidstjänst som vårdbiträden. Ibland jobbade vi också extra via ett bemanningsföretag. Under ett drygt halvår jobbade vi varje vecka något kvällspass 18-22 om vi hann svara bland de första på ett jobbsms. Först till kvarn! Det var så vi fick våra tider men under en större omorganisation fick vi fylla i all tillgänglighet vi hade (kväll 18-22). Då vi hade ett mindre barn var det även barnvakt som ordnades och min mamma anpassade semestern efter oss då varje krona vi tjänade var väldigt viktig. Alla tider som vi lagt tillgänglighet för blev vi lovade men en dag försvann all information på vårat inlogg och vi fick veta att kunden tagit tillbaka uppdraget, detta gällde en grupp på cirka tio personer. Många av oss tog det bara, visste inte vad vi hade rätt till och våra chefer berättade inte. Jag ringde upp personalen som var ansvarig för oss på bemanningsföretaget och frågade om garanterad lön vid uppdrag vi tackat ja till. Hon var inte alls intresserad att vara behjälplig och frågade om vi hade sparat ned våra tider ens för hon såg inte vad vi tackat ja till då uppdraget var raderat. Vi hade dock sparat sms med tiderna från dom som vi kunde visa upp, från första juli till sista augusti. Jag gav henne det och sa att vi borde få utbetald lön även om kunden dragit sig ur. Samtalet blev hetskt och jag kände mig som boven. Hon sa att om vi skulle få betalt skulle vi minsann vara tillgängliga för andra uppdrag under den tiden. Jag sa att det kan vi, mellan 18-22, och givetvis fanns inga andra uppdrag under den tiden för en grupp på över tio personer. Vi berättade för våra kollegor och efter en vecka hade vi alla ordnat så att vi fick betalt all lovad tid. Bemanningsföretaget betalade ut hundratusentals kronor till oss, och det var pengar de först inte ville låtsats om, om inte vi krävt det men då behövde vi veta våra rättigheter. Det kändes så skönt och inkomsten gjorde att vi hade en ganska schysst sommar, med mycket ledighet dessutom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *