Olyckorna i bemanningsföretagen ökar kraftigt

Arbetsplatsskadorna i Sverige ökar. I särklass värst är bemanningsbranschen där skadorna ökade med 79 procent jämfört med 2010. Det visar Arbetsmiljöverkets första analys över föregående års arbetsskador.

Arbetsmiljöverkets första analys över arbetsskadorna för 2011 är deprimerande läsning.

Totalt ökar arbetsplatsskadorna med fyra procent. Siffrorna för bemanningsbranschen stickor som ett vasst spjut i ögonen. Där ökade de anmälda arbetsskadorna med 79 procent. Antalet anställda i bemanningsföretag ökade visserligen också, men med 30 procent och kan alltså endast förklara en knapp tredjedel av arbetsskadeökningen i bemanningsbranschen.

2010 uppgick antalet anmälningar till 839 men ökade alltså under förra året till 1 504. Som anledningar anförs brist på utbildning, skyddskläder och otydligt arbetsmiljöansvar.
– Vi är slit och släng-gubbars, säger Dennis Bernard, inhyrd byggnadsarbetare, till SVD.

Flest olyckor bland de som är inhyrda sker under arbete med truckar, handverktyg och maskiner. Närmare hälften av olyckorna ledde till sjukfrånvaro. De olyckorna som ökade mest var dock sådana som inte ledde till sjukfrånvaro.

Arbetsmiljöverkets har sedan i höstas genomfört särskilda inspektioner i bemanningsbranschen men generaldirektör Mikael Sjöberg säger till Sveriges Radio att han ändå är förvånad över den höga skadeökningen.
– Det är väldigt sällan vi ser så höga ökningar och det innebär att självklart måste vi diskutera med branschen, säger han.

Arbetsmiljöverket säger att det kommer fortsätta undersöka bemanningsföretagen.
– Vi undersöker bland annat om vissa företag hyr in personal för att utföra uppgifter som man vet är riskfyllda, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

En tredjedel av de olycksdrabbade är under 25 år.
– Det är en annan brist som vi har sett i de här inspektionerna, att du kanske kommer som inhyrd arbetskraft men när du väl kommer till arbetsplatsen så kastas du in i produktionen direkt, och är du ung och nästan aldrig har varit ute i arbetslivet så kan det vara ett särskilt problem, säger Mikael Sjöberg till Sveriges Radio.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *