Stort stöd för irländsk strejk

Efter tillbakatagna löften om avgångsvederlag vid nedläggningen av Vita Cortex Industries fabrik i Cork, Irland, valde arbetarna att agera. Med en sittstrejk och stor tillströmning av sympatisörer samt stödprotester i andra städer, har har de pressat företaget. I tisdags inleddes förhandlingar mellan parterna i den irländska motsvarigheten till Arbetsdomstolen.

I 3 månader hade personalen haft kännedom om att företaget Vita Cortex Industries skulle lägga ned sin verksamhet, och samtliga i personalen skulle permitteras. Man hade i åratal producerat skumgummi för möbler och paketering i staden och man hade enligt ägarna haft dåliga ekonomiska tider och fabriken skulle avveckla. Ägarna utlovade arbetarna ett avgångsvederlag vid nedläggningen.

Den 14 december 2011 meddelade företaget Vita Cortex Industries att de skulle lägga ned sin verksamhet följande dag, och att man permitterade arbetarna utan lön. Företaget skyllde på att National Asset Management Agency (NAMA) som har övertagit delar av det irländska bankväsendet efter den keltiska tigerns fall, hade nekat Vita Cortex de pengar det behövde i kredit för att kunna betala ut någon form av ersättning till arbetarna.

Den 16 december inledde man en sit-in för att få de pengar man hade blivit utlovade tidigare. Chefen för Vita Cortex skyllde på att det var sämre ekonomiska tider och man inte hade kunnat få ut den kredit man behövde för att kunna betala ut lönerna. Arbetarna stod dock fast vid sina krav och vägrade lämna fabriken.

De 32 avskedade arbetarna kräver 2,9 veckors lön per arbetat år på företaget i ersättning vid permittering, totalt 1,2 miljoner euro. Men chefen för företaget, Jack Ronan hävdar att företagets ekonomiska situation är så illa ställd att han och de två andra aktieägarna inte kan ersätta arbetarna.

Under samma år som man avskedade arbetarna utan ersättning så betalade företaget ut full pension samt klumpsummor på ut på till 250 000 euro till de två företagsledarna som varit ansvariga för verksamheten i fabriken i Cork. Man betalade ut 1,3 miljoner euro i pension och klumpsummor till endast dessa 2 företagsledare, mer än 100 000 euro mer än det belopp de 32 arbetarna kräver i avgångsvederlag.

Och girigheten slutar inte där, det visade sig även att ägaren Jack Ronan är registrerad som ägare till inte mindre än 27 olika företag mellan vilka han har flyttat pengar och dessutom äger en stor framgångsrik hästavelsverksamhet, även den med god vinstmarginal. Han är således inte i någon ekonomisk kris, utan verkar snarare vara vad nyliberaler kallar ”ambitiös entreprenör” som vägrar betala ut pengarna.

Arbetarna på Vita Cortex har sammanlagt arbetat 847 år tillsammans på Vita Cortex. Och de permitterades och lämnades utan någon ersättning medan ägarna lämnade med vinst. Klart att ilskan kokade på de som arbetat i fabriken.

Sedan man inledde protesterna har arbetarna haft ett enormt lokalt stöd, och de arbetare som stannar i lokalerna 24 timmar om dygnet har blivit väl omhändertagna av Corks invånare. Folk åker förbi lokalerna och lämnar in té och kakor, andra tar med sig hemlagad soppa och lokala pizzerior skickat mat till arbetarna och grannar har öppnat sina hem för dem så att de får tillgång till vatten och dusch.

Arbetarnas protester har lett till en enorm tillströmning av sympatisörer runt om på Irland, det har anordnats demonstrationer utanför irländska regeringsbyggnaden och demonstrationer i andra städer till stöd för deras kamp. Man har framgångsrikt använt sig av att mobilisera lokalsamhället, i en tid då fackförbund inte räcker till eller ibland inte ens vill strida för sina medlemmar har det visat sig vara en framgångsrik taktik.

De anställda har sovit dessa dagar inne i fabriken på de skumgummimadrasser som de tidigare tillverkade och fått spendera sin jul och nyår i lokalerna för att förhindra att ägarna skulle kunna ta de maskiner och varor som fanns kvar i lokalerna till försäljning.

Man har haft fabriken i sin kontroll sedan över en månad nu och efter påtryckningar inleddes under tisdagen förhandlingar mellan parterna kring ersättning i Labour Relations Commission (Irlands motsvarighet till Arbetsrättsdomstolen). Dessa förhandlingar sköts efter en diskussion upp till lördag 21 januari.

Sedan man inledde aktionen har man använt sig av en blogg <a href=”http://vitacortexworkers.wordpress.com”>http://vitacortexworkers.wordpress.com</a> och facebook-gruppen <a href=”https://www.facebook.com/pages/Support-the-Vita-Cortex-Workers/212225242192914″> Support the Vita Cortex Workers </a> för att kommunicera med sympatisörer och intresserade.

Vi kommer säkerligen att behöva att återkomma i arbetarna i Cork vid senare tillfälle.

Viktor Lundström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *