Besvikelse efter industrins avtal

Besvikelsen är på många håll stor efter att fackförbunden och arbetsköparna inom industrin igår slöt ett nytt avtal. – Det är åt helvete för lågt. 3 procent på 14 månader är en hårfin skillnad mot det avtalsförslag som nyss förkastades, säger till exempel Bosse Larsson, IF Metalls klubbordförande på ABB i Västerås, till Dagens Arbete.

Avtalet omfattar 171 000 medlemmar i IF Metall, 35 000 i GS samt Livs, Unionen, och Sveriges Ingenjörer, löper över 14 månader och träder i kraft 1 februari. I årstakt innebär avtalet 2,6 procents löneökningar. Lägstalönerna som varit en tvistefråga höjs även de med 3 procent. Föräldralönen höjs dock inte alls och med kravet om utbildning istället för uppsägning har ingen överenskommelse gjorts utan frågan ska diskuteras vidare.

Många är besvikna över avtalet som trots hög svansföring av fackförbunden inte gav särskilt mycket. IF Metalls krav var 3,7 procent på ett år.
– Nu har jag inte sett innehållet men det är för lite pengar, säger Kennet Bergqvist, klubbordförande på Indexator i Vindeln, till Dagens Arbete.

IF Metalls ordförande, Stefan Löfven är dock nöjd.
– Alla förhandlare vill ha mer. Alternativet var konflikt, men det var inte aktuellt, säger han till Dagens Arbete.

I fackpressens kommentarsfält är reaktionerna allt annat än glada.
Signaturen leif Johansson skriver så här:

”Ca 41 kronor mer per månad än det tidigare budet
Då sa Stefan Löfven att han var missnöjd med budet.
NU är han mycket nöjd?
Efter skatt kan jag kosta på mig en stor stark varannan månad.
Skååååål Stefan!”

LO:s styrelse rekommenderade industrifacken att teckna avtalet. Men de beslutade också att övriga fack själva ska få driva sina lönekrav.
– Vi ser inte det här som ett märke. Vi är elva förbund som har enats om LO-samordningens frågor och krav och det är dem vi driver. Vi går nu inte med ett yrkande på 2,6 eller 3 procent till våra motparter utan står fast vid våra krav, säger Ella Niia, ordförande för Hotell- och restaurangfacket (HRF) till LO-tidningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *