Hårda protester mot sparpaket i Grekland

Greklands parlament röstade idag igenom det gigantiska sparpaket som krävts av EU och IMF. Tusentals människor fyllde Syntagmatorget i Aten för att visa sin avsky mot politikernas beslut. För att stoppa nedskärningarna krävs med all sannolikhet en tidsobestämd generalstrejk.

Greklands parlament röstade idag igenom ett fyraårigt sparpaket på 28 miljarder euro och privatiseringar för cirka 50 miljarder euro. Förslaget fick stöd av 155 parlamentsledamöter medan 138 röstade emot det. Sparpaketet är ett krav från EU och IMF för att låna ut mer pengar till Grekland.
Kraven från EU och IMF innebär lönesänkningar och kraftiga nedskärningar i den offentliga välfärden. De statliga lönerna skärs ner med 15 procent skriver Aftonbladet. Ytterligare 150 000 jobb ska bort i offentliga sektorn.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Sedan förra åtstramningsprogrammet 2010 har det genomförts tio endagars generalstrejker. Under tisdagen och onsdagen genomfördes ytterligare en generalstrejk.

Tusentals demonstranter samlades också på Syntagmatorget i centrala Aten för att visa sin avsky mot nedskärningarna som politikerna just beslutat om. Nedskärningar som kommer drabba dem, men knappast politikerna. Kravallpolis svarade med tårgas och brutalitet.

Grekland har under de senaste åren varit i finanskapitalets gisslan. ”Marknaden” har krävt att Grekland betalat allt högre räntor på sina lån vilket har lett till en negativ spiral med allt större budgetunderskott och ännu högre räntor och så vidare. Högern menar att krisen ursprungligen är orsakad av höga löner och en vidlöftig offentlig sektor. Som vanligt ligger det ingen sanning i dess påståenden.

Greklands kris är en kapitalismens kris, orsakad av de rika. För Grekland har inga ovanligt höga statsutgifter. Tidningen Arbetaren visade för ett år sedan att den grekiska statens utgifter låg på 42 procent av BNP, vilket kan jämföras med Tyskland (46 procent), Frankrike (54), Storbritannien (50) eller Sverige (52). Problemet i Grekland är att få rika betalar skatt och att finanskapitalister kräver högre ränta när de blir oroliga över sina utlåningar.

För arbetarklassen i Grekland finns det ingen återvändo. Tusentals demonstranter i alla åldrar demonstrerar nu i Aten. Allt från unga tonåringar till 80-åringar står sida vid sida, rapporterar Aftonbladet. Demonstranterna kräver premiärministern George Papandreou avgång. För att lyckas med det och stoppa nedskärningarna måste arbetarklassen och dess organisationer utvidga generalstrejken tills dess att regeringen faller. Det skulle sända en stark signal till arbetarna i länder som Spanien, Irland, Portugal och Italien – vilka alla står inför kraftiga nedskärningar – att kamp är det enda som hjälper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *