En käftsmäll i julklapp till Gävleborna

En svart jul väntar för arbetarna i Gävle då Ericsson beslutat sig för att lägga ned fabriken och 856 tvingas gå.

Två veckor innan jul väljer Ericsson att gå ut och varsla 946 anställda. Företaget vill helt stänga fabriken i Gävle, vilket innebär att samtliga 856 anställda blivit varslade. Ericsson i Gävle konstruerar och tillverkar radiobasstationer för tredje generationens mobiltelefoni.

I ett pressmeddelande skyller Ericsson de lagda varslen på ett nytt arbetssätt och att övergången till IP-teknik kommer att leda till arbetsbrist. Effektiviseringen var tänkt att ta mellan fyra och fem år. Nu genomför företaget det hela på en 18 månaders period.
Samtidigt som personalen minskas drastiskt på hemmaplan, passar Ericsson också på att lägga ut ännu mer av sin nya produktion till lågkostnadsländer som Estland, Kina och Indien.

Om inte arbetarna på fabriken i Gävle lyckas gå samman och kräva att Ericsson river upp beslutet får vi hoppas på någon form av poetisk rättvisa. Vem vet, kväver Ericsson möjligheterna för 856 arbetare att tjäna ihop sitt levebröd, kanske Carl-Henric Svanberg, vd för Ericsson, sätter julbordets gåslever och revbensspjäll i halsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *