Coop lägger lagerverksamhet på bemanningsföretag

Coop planerar att omstrukturera hela sin lagerverksamhet. I planerna ingår bland annat att ersätta vanlig personal med bemanningsföretag. Totalt beräknas 500 lagerarbetare och chaufförer tvingas sluta.

Det av KF (Kooperativa Förbundet) ägda Coop kommer i framtiden att koncentrera sin lagerhantering till Västerås och Bro utanför Stockholm, samt till en ny men hittills inte platsbestämd avdelning för frysvaror. Omstruktureringarna beräknas kosta 500 arbetare jobbet, skriver Handelsnytt.

De två ställen som riskerar att drabbas hårdast är lagret i Växjö och lagret i Bro. Men i Bro är arbetarna ordentligt förbannade, och facket har för att sätta press på arbetsköparen sagt upp såväl arbetstidsavtal och ackordsavtal. Dessutom har facket sagt upp ett avtal för en egen vikariepool med visstidsanställda som de själva varit med och tagit fram.

– Arbetsgivaren har startat ett krig och vi kan inte bara gräva ner oss och vänta på deras attacker. Det här är också ett sätt för oss att sätta ner foten och visa att vi tar våra medlemmars situation på allvar. Om inte facket gör någonting kan det mycket väl bli vild strejk, de anställda är väldigt arga, säger Martin Ångman, klubbordförande på lagret, till Handelsnytt.

Det är såklart uppseendeväckande att det medlemsägda KF sysslar med denna typ av grovt personalfientlig politik. Det visar dock två saker: att alla företag lever under kapitalismens logik, och – att det är hög tid att göra upp räkningen med bemanningsföretagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *