Dometic flyttar tillverkning till USA

Kylskåpstillverkaren Dometic meddelade på onsdagen att man helt lägger ner sin fabrik i Motala. Samtidigt planerar man att öppna en ny anläggning som tar över tillverkningen i Elkhart, Indiana USA.

350 jobb berörs varav 290 verkstadsanställda, detta på en ort som redan tidigare drabbats hårt av uppsägningar och nedläggningar. Fabriken beräknas att stängas tidigast i början av 2010. Företaget motiverar beslutet att lägga ner tillverkningen med att försäljningen har minskat med dryga 50%, trots det planerar man alltså en ny fabrik på andra sidan Atlanten.

Facket har haft en konsult inkopplad sedan länge som visar på fördelar med att behålla tillverkningen på nuvarande anläggning, men det struntar Dometic blankt i. Kanske hoppas man på att arbetarklassen i USA ska vara lättare att handskas med. I vilket fall som helst är det arbetarna i Motala som får betala priset för kapitalets nyckfulla omstruktureringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *