Kampen fortsätter i Göteborgs Hamn

Hamnarbetarförbundet är fortfarande utestängda från alla förhandlingar. Göteborgs Hamns ledning har efter samtal med Transportarbetareförbundet, meddelat 50 hamnarbetare om uppsägning. Bland de uppsagda är 46 medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet och 4 medlemmar i Transportarbetareförbundet.

Hamn4an har lagt ett varsel om punktstrejker i Göteborgs Hamn. Stridsåtgärden innebär total arbetsnedläggelse under två timmar tisdagen den 19:e maj respektive onsdagen den 20:e maj, samt under tre timmar tisdagen den 26:e maj respektive lördagen den 30:e maj. Sedan tidigare ligger ett repressalievarsel om strejk måndagen den 11:e maj mellan 07.30 och 09.30, detta då arbetsköparna använde sig av strejkbytare.

Fackföreningens krav står fast – arbetsgivaren ska inte kunna utestänga den fackliga majoritetsorganisationen från förhandlingsrummen på det sätt som idag sker i Göteborgs Hamn. Facket kämpar för en demokratisk arbetsordning i det kommunala bolaget, där Hamn4an garanteras rätten företräda sina 621 medlemmar i förhandlingar om exempelvis övertalighet, schemaomläggningar och alla andra frågor som påverkar hamnarbetarna.

Hamn4an har fått ett starkt internationellt stöd för striden i Göteborgs Hamn och även ett mycket uppskattat besked om solidaritet från ordföranden för samtliga sex gruppstyrelser på Volvo Lastvagnar i Göteborg.

Bland de 50 hamnarbetare som varslats om uppsägning är 46 medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet och 4 medlemmar i Transportarbetareförbundet de förlorar sina jobb den 16:e augusti i år. Enligt arbetsköparna har man också överenskommit med sin enda motpart i uppsägningsförhandlingarna, Transport, om att göra 15 undantag från turordningslistan. De undantagna, är samtliga utom 2, medlemmar i Transport.

Hamn4ans representanter har påbörjat en kartläggningen av Göteborgs Hamns och Transports förteckning över sammanlagd arbetstid bland de berörda. Kartläggning ska också säkerställa att alla uppsagda tillfrågats om kompetenser som skulle kunna motivera omplacering istället för uppsägning utifrån det aktuella uppsägningsbeskedet.
Resultatet hittills, är ett fall där uppsagd arbetstagare bevisligen inte tillgodoräknats all sin arbetstid inom bolaget. Ytterligare fall är under utredning. Det står också klart att Transport och arbetsgivaren inte kartlagt de nu uppsagdas utbildning och/eller tidigare yrkeserfarenhet av elektrikerjobb, anläggningsarbete, verkstads- och mekanikeruppgifter samt fastighetsskötsel, vilket gör att undantagen från turordningsprincipen ”sist in, först ut” ifrågasätts.

Det sista ordet är inte sagt och Hamnarbetarförbundet säger att de inte tänker ge sig. Dags att trappa upp stridsåtgärderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *