LO avdelning bojkottar första majtåg

Ordförande Wanja Lundby Wedin och övriga i LO-ledningens agerande, i samband med AMF affären har blottat det fackliga pampväldet inom facket och dess samarbete med kapitalet. Men nu säger de egna medlemmarna ifrån.

Medan LO:s ordförande fortfarande åtnjuter toppskiktets förtroende trots sitt godkännande av utbetalningar av miljonpensioner till AMF:s förre VD Christer Elmehagen har missnöjet bland organisationens medlemmar ökat i tysthet. Men nu, inför arbetarrörelsens firande av första maj, flyter konflikten upp till ytan. Pappers Avdelning 151 i Djupafors i Blekinge med 150 medlemmar har bestämt sig för att bojkotta LO:s första majtåg. Beslutet togs av ett enhälligt årsmöte i torsdags och innebär att avdelningens fana inte kommer att synas i årets demonstrationståg. Det är första gången någonsin som avdelningen medvetet valt att inte närvara och är enligt avdelningens ordförande Per Gustavsson en direkt reaktion på Wanja Lundby Wedins beslut att sitta kvar. Även i det närliggande Mörrum bruk är missnöjet stort och även där kommer Pappers avdelning att väcka frågan om bojkott.

Inom LO verkar det råda delade meningar i frågan. Samtidigt som Pappers avdelningarnas åsikter saluförs i media får de kritik från andra delar av organisationen som tycker bojkott är fel väg att gå. Efter att Wanja lyckats klamra sig fast vid sitt toppjobb möttes hon av stark kritik av byggarbetare. Stora delar av LO kollektivet vill inte ha henne kvar som ordförande, även om andra kan acceptera henne för tillfället. Om Wanja brytt sig om sitt arbete och velat arbeta trovärdigt för att förbättra arbetarna i LO:s villkor hade hon avgått istället för att skapa denna splittring som endast borgarna gläder sig åt. Förlorarna i denna härva är många, inte bara LO medlemmarna utan hela den svenska arbetarrörelsens trovärdighet skadas. Däremot finns bara en vinnare, Wanja sitter kvar som pamp och kan fortsätta leka med arbetarnas pengar tillsammans med sina borgerliga vänner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *