Tillsammans är vi starka, säger förskolepersonalen

KRÖNIKA Många har väl precis som jag följt Förskoleupproret och läst debattartiklar – eller för all del sett alla inlägg och diskussioner som blommat upp i sociala medier –  där förskollärare och barnskötare ställer krav och berättar om hur verkligheten faktiskt ser ut därute på arbetsplatserna. Det pratas mycket om att tystnadskulturen äntligen är bruten och det glädjer mig mycket.

Som ett brev på posten har arbetsgivare fått sig en rejäl skrämselhicka, och flera vittnesmål säger att det görs försök att hota personal till tystnad. Chefer och politiker skäller som små ettriga hundar bara av tanken på färgen orange..

I en diskussionsgrupp läser jag om det omtvistade tröjförbudet. Flera arbetsgivare har gått ut och förbjudit personal att bära Förskoleupprorets tröja med #pressatläge-tryck under arbetstid:

Anna: – Vi har fått en skrivelse från arbetsgivaren i stil med ”gör någon valet att gå emot förbudet så kommer vi hantera det som misskötsamhet eftersom det strider mot arbetsplatsens regler”. Hur tänker ni kring det här?

Anna får svar från Camilla:
Tänk er att all personal dyker upp i orangea #pressatläge-tröjor. Vad kan arbetsgivaren egentligen göra åt saken? Ska chefen sparka varenda en och stänga förskoleverksamheten? Eller tänk er att dom hotar med att de som inte lyder förbudet får ett straff… och att svaret från personalen blir att tacka för sig och sluta. Tillsammans är vi starka!

Liknande frågeställningar dyker upp flera gånger, gällande arbetsgivares försök att tysta ned personalen, och folk är inte sena med att peppa, stå upp för sig själva och stå upp för varandra.

Ett axplock:

”Förbuden står som spön i backen och ploppar upp lite överallt. Nu hjälps vi åt och stöttar varandra!”

”Dom pratar om att vi skulle vara illojala genom att bära en tröja.. Mot vem? Kommunen är illojal mot barnen och oss personal!”

”Vad ska dom göra? Vi får inga arbetskläder, och dom privata kläder jag har råkar vara orangea med ett visst tryck på ;)”

”Vi har börjat bära armband. Orangea armband..”

”Det pekar åt att vi vandrar på rätt väg eftersom dom blir så rädda att det ropas på förbud”

”Vi lyssnar inte till diktatorer”

”Jag jobbar lika bra när jag bär Förskoleupprorets tröja som när jag har grå munkjacka. Är där för att ha hand om barn och inte för att vara tyst. Ska jag hålla käften så får dom ge mig en kraftig löneökning först :D”

”Min tröja använder jag  så ofta jag kan, gärna i sammanhang där chefer finns. De får dra av den om den ska av!”

Vad vi ser är en hel bransch som fått nog, och jag tycker det är passande att upprepa ett stycke ur stöduttalandet som mitt förbund släppte i tisdags:

”Detta självständiga initiativ av förskolelärare och barnskötare är ett mycket bra exempel på hur vi arbetare kan bli en maktfaktor om vi går samman och höjer våra röster kollektivt. Vi är fullständigt övertygade om att detta är den enda vägen framåt för förändring!”

Om en vecka hålls det manifestationer över hela Sverige med Förskoleupproret #pressatläge.  Se tider och platser här. 

Vilket ort kommer du vara på? Mer orange åt folket! =)

/Johannes, förbundsmedlem och vårdbiträde

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *