Brevbärare utan förtroende för Posten

Anställda på Posten har inget förtroende för sin arbetsköpare. Många vantrivs på sitt arbete enligt Postens egna undersökning.

Varje år utför Posten en undersökning bland sina anställda, där de bland annat får gradera hur de trivs på sina arbeten. Undersökningen som gjordes i fjol visar rekordlåga resultat. Värst är det på arbetsområdet ”Meddelande”, där brevbärare ingår. På en skala från 1 till 100 gav arbetarna sin arbetssituation betyget 52.

– Undersökningen visade katastrofala siffror: förtroendet för cheferna och för företaget är väldigt lågt, så även känslan av delaktighet. Detta är jätteilla och Posten har en jävla utmaning i att försöka förbättra det här, säger Seko Postens ordförande Alf Mellström till Sekotidningen.

Enligt Seko handlar det om brister i inflytande men också mycket om bemanningen. Istället för att fastanställa personal väljer Posten ofta att ta in bemanningsföretag.
– De lösa anställningarna är ett problem. Vi vill ha fler fasta jobb, säger Alf Mellström.

Peter Brännström, produktionschef på Posten, säger till Svenska Dagbladet att han och övriga ledningen får ta på sig ansvaret för vantrivseln, men han tror främst det beror på att personalen inte fått tillräckligt med information om Postens framtid.

Vad denna framtid innebär är fler förändringar för personalen. I och med minskat antal brevbärare, som blivit avskedade i så kallade effektiviseringar, väntar allt längre postrundor, införande av krav som körkort för alla brevbärare och med största säkerhet ytterligare en ökning i det redan rekordhöga övertidsarbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *